Ga naar de inhoud

Heineken Gebouw Rotterdam open

De voormalige Heinekenbrouwerij tegenover het Noordplein is onder de naam Heineken Gebouw Rotterdam na restauratie en verbouwing open voor publiek. Zakelijke bezoekers, cultuursnuivers, stijlzoekers en liefhebbers van het biermerk zijn welkom.

Stadsherstel Rotterdam, eigenaar van het rijksmonument uit 1873, werkte ruim zeven jaar aan een plan om de publiekstoegankelijkheid te vergroten en het verhaal van Heineken en de Maasstad te vertellen. Bezoekers kunnen er inmiddels genieten van een huisgemaakte lunch, koffie en – natuurlijk – een biertje.

Museale audiotour

Een museale audiotour leidt belangstellenden langs vitrines en foto’s van de Rotterdamse geschiedenis van het biermerk. De collectie is tot stand gekomen in samenwerking met de Heineken Collection Foundation. Op vrijdag en zaterdag kan eenieder een tour boeken onder begeleiding van een gids, met als afsluiter een proeverij in The Secret Bar.

Heineken Gebouw Rotterdam richt zich ook op de zakelijke bezoeker. Op de begane grond zijn gerestaureerde directiekamers te huur. Die kamers, waarin ook een deel van de verzameling terugkomt, lenen zich bij uitstek voor vergaderingen, product-presentaties, workshops en trainingen, aldus Stadsherstel Rotterdam. Een van de ruimtes heeft een eigen ‘walk-in bar’.

De zojuist afgeronde verbouwing en restauratie zijn volgens erfgoedorganisatie slechts het begin. Voorbereidingen voor Fase 2 zijn al in volle gang. Daarin komen ook ruimtes voor groepen tot 50 personen, een aparte museale ruimte in het voormalige laboratorium en een grandcafé met aparte entree aan de kant van de Rotte.

Rotterdams begrip

Het Heinekencomplex, in 1974 gesloten bij gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden, is voor generaties Rotterdammers een begrip, niet in het minst als werkgever. De brouwer zorgde ruim een eeuw lang voor bedrijvigheid op de hoek van de Crooswijksesingel en de Linker Rottekade.

Multinational Heineken is als partner betrokken bij het concept Heineken Gebouw Rotterdam. Niet alleen met het beschikbaar stellen van een deel van de historische collectie, maar ook door weer een kantoor te openen in het rijksmonument. Sinds 2021 is het Heineken salesteam Zuid-Holland onder leiding van regiodirecteur Nick Driessen terug op het oude nest.

Historie

Op de grens van het Oude Noorden en Crooswijk opende Gerard Heineken in 1873 Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij die zou uitgroeien tot een enorm industrieel complex.

Heineken begon er in 1885 het eerste bedrijfslaboratorium voor een brouwerij ooit. Nauwelijks een jaar later werd in het lab het A-gist ontdekt, nog altijd de standaard voor bier van de onderneming.

Generaties lang zijn Rotterdamse families en vrienden met elkaar verbonden via de werkgever aan de Rotte. Volgeladen bierkarren reden af en aan. Na 100 jaar hevelde de brouwerij de productie door ruimtegebrek over naar Zoeterwoude. Het immense complex in de Maasstad met ketelhuizen, vatenkelders en silo’s ontkwam niet aan de sloopkogel. Maar het kantoorgebouw, het prachtige brainchild van de architect Willem Kromhout, bleef staan.

In zijn augustuseditie 2022, verkrijgbaar vanaf 12-8, publiceert magazine MONUMENTAAL een uitvoerige reportage.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.