Hemelbed terug in Kasteel Rosendael

Bijna 250 jaar stond in kasteel Rosendael te Rozendaal (Gelderland) een kostbaar hemelbed, ook liefkozend ‘hemels bed’ genoemd. Sinds kort is het pronkjuweel via uiterst geavanceerde techniek weer tot leven gekomen op de plek waar het al die jaren stond.

Het houten ledikant met geschoren fluweel uit Genua, satijn, zijde en gebeeldhouwd krulwerk aan het hoofdeinde is een waar meesterwerk. Tot in de 20e eeuw bleef het op Rosendael bewaard, maar uiteindelijk werd het als topstuk verkocht aan het Rijksmuseum.

Van dit soort bedden uit de 18e eeuw resten er nog slechts weinig. Het kwetsbare ledikant verdient daarom de zorg die het museum in Amsterdam er aan besteedt. De klimaatomstandigheden die het Rijks biedt zijn op kasteel Rosendael moeilijk te evenaren.

Toch kunnen bezoekers het bijzondere hemelbed weer bewonderen op Rosendael met alle verhalen er omheen, zij het in de vorm van een holografische film tegen de achtergrond van een steeds wisselend decor. Te zien tijdens rondleidingen in de Keppels kamer. Meer op www.glk.nl/rosendael.