Meteen naar de inhoud

Hendrick de Keyser koopt droomvilla in Ubbergen

De Nederlandse monumentenorganisatie Hendrick de Keyser heeft het woonhuis Dennenheuvel in Ubbergen veilig gesteld. De sprookjesachtige villa staat te boek als een gaaf bewaard voorbeeld van Engelse landhuisstijl met een jugendstil-interieur.

Het huis verrees in 1900-1901 in opdracht van Albert Suermondt en Wilhelmina Mees. Het Rotterdamse echtpaar bracht in Ubbergen zijn zomervakanties door en besloot er een huis te laten bouwen.

De gebroeders Leeuw, Oscar (architect, 1866-1944) en Henri (beeldhouwer, 1861-1918) kregen de opdracht en ontwierpen een uitzonderlijk eclectisch woonhuis op de Nijmeegse stuwwal, net buiten de historische dorpskern van Ubbergen. De villa pronkt tien meter boven de straat en beschikt over formidabele vergezichten; vanaf het terras is het bijna twintig kilometer noordelijker gelegen Arnhem te zien.

Gesamtkunstwerk

 De opdracht aan de broers Leeuw was opmerkelijk omdat zij tot dan toe geen grote opdrachten op hun naam hadden staan, maar na de bouw van Dennenheuvel groeiden zij in de regio in korte tijd uit tot een bekend en veelgevraagd ontwerpersduo.

Zo schetsten zij café- en winkelinterieurs in de binnenstad van Nijmegen, concertgebouw De Vereeniging, Museum Kam en jachtslot Mookerheide. Voor villa Dennenheuvel konden zij hun creativiteit de vrije loop laten en verwerkten zij maar liefst drie stijlen: de chaletstijl, de Engelse neo-Tudorstijl en (in het interieur) de jugendstil.

Het huis is opgetrokken in baksteen met accenten van natuursteen. De gevels zijn deels bekleed met leisteen en vakwerk uitgevoerd in stuc. Het houtwerk heeft een opvallende hemelsblauwe kleur.

Het interieur is rijk gedecoreerd met sjabloonschilderingen op de wanden en plafonds. De kamers zijn verder voorzien van parketvloeren, schoorsteenpartijen, houten lambriseringen en inbouwmeubelen. De villa geldt met recht als Gesamtkunstwerk dat grotendeels in originele staat verkeert.

Veilig

 Het woonhuis in Ubbergen bleef gedurende enkele generaties eigendom van de nazaten van Albert en Wilhelmina Suermondt-Mees, was later eigendom van de Sint Augustinusstichting en daarna van verschillende families.

Het pand werd in 1982 gekocht door het echtpaar Hornix-Straatman. Zij bewoonden de villa decennialang en hebben haar in verschillende stadia zorgvuldig gerestaureerd. Door het huis over te dragen aan Hendrick de Keyser Monumenten zorgden zij ervoor dat het woonhuis is veilig gesteld voor nu en in de toekomst.

Hendrick de Keyser

Hendrick de Keyser zet zich in voor behoud van architectonisch of historisch waardevolle gebouwen en hun interieur. De vereniging doet dat door panden te verwerven en ze vervolgens te restaureren en te verhuren.

De aldus opgebouwde collectie geeft een representatief beeld van de Nederlandse architectuur- en interieurgeschiedenis. De verzameling omvat inmiddels 440 panden, waaronder huizen, boerderijen, buitenplaatsen, villa’s en raadhuizen, verspreid over 112 plaatsen. Hendrick de Keyser is partner van de VriendenLoterij. www.hendrickdekeyser.nl.

Foto: Villa Dennenheuvel verrees in 1900-1901 (foto Arjan Bronkhorst).

2 reacties op “Hendrick de Keyser koopt droomvilla in Ubbergen”

 1. gelukkig voor zon mooi monument maar is het nu gekocht door Hendrik de Keyser (kop) of overgedragen (tekst)

 2. Pracht (Jugend stijl villa, 1900).
  Tja , koop(je) ? Of … schenking ?
  JASPER, That’s the question
  MIJN VRAAG:
  Is dit – na restauratie) nog wel te verhuren of …
  Dreigt ook hier ( te hoge huur).: leegstand ?
  Andre

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: