Herdenkingsmunten Verenigd Koninkrijk en Canada

Bert van Ravenswaaij heeft namens de Koninklijke Nederlandse Munt de eerste exemplaren van Europe Remembers aangeboden aan de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk en Canada. Een en ander in aanwezigheid van een afgevaardigde van het project Europe Remembers 1944-1945.

De overhandiging op dinsdag 28 juli vond plaats in Hotel de Wereld te Wageningen, waar de overgave van de bezetter in Nederland in 1945 werd bekrachtigd. In de muntset zijn de herdenkingsmunten ter ere van 75 jaar vrijheid van Engeland, Canada en Nederland samengebracht.

Hotel de Wereld

Op 5 mei 1945 kwam Charles Foulkes met de Duitsers in Hotel de Wereld de overgave overeen. Het hotel genoot de voorkeur van de Canadese generaal als onderhandelingsplek, gegeven de ligging aan het toenmalige front, de afwezigheid van burgers vanwege evacuatie en het metaforische karakter van de naam ‘De Wereld’.

De ambassadeurs Peter Wilson (Verenigd Koninkrijk) en Lisa Helfand (Canada) namen ter ere van 75 jaar vrijheid de muntsets op de betekenisvolle locatie in ontvangst.

Europe Remembers

Bij de overhandiging was ook een afgevaardigde van het project Europe Remembers 1944-1945 aanwezig. Europe Remembers is een initiatief van de Liberation Route Europe Foundation en haar belangrijkste partners.

In heel Europa wordt op het ogenblik stil gestaan bij 75 jaar bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit onder andere om herdenkingstoerisme te stimuleren en bezoekers te inspireren meer te leren over de geschiedenis.

Zilveren herdenkingsmunten

De muntset Europe Remembers presenteert de zilveren herdenkingsmunten van Engeland, Canada en Nederland: drie landen die betrokken waren bij het beëindigen van WOII.

Alle munten zijn wettig betaalmiddel in het land van herkomst. Ze liggen in een eikenhouten munthouder met glazen paneel waarop een vredesduif is afgebeeld, gemaakt door Royal Leerdam Crystal. Het collector’s item ter ere van 75 jaar vrijheid is te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt: www.knm.nl/europeremembers

Foto: V.l.n.r. Peter Wilson en Lisa Hefland, ambassadeurs in Nederland van het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.