Ga naar de inhoud

Herita Vlaanderen wil National Trust worden

Erfgoedstichting Herita heeft de ambitie uit te groeien tot National Trust en lanceert vandaag (dinsdag 7 juni) een nieuw lidmaatschap dat in Vlaanderen de Open Monumentenkaart vervangt: een erfgoedkaart met toegang tot 1.000 historische plekken wereldwijd.

“Veel mensen zijn begaan met de toekomst van ons onroerend erfgoed”, constateert directeur Matthias Francken van Herita. “Via een ledenbeweging, vrijwilligerswerk en fondsenwerving bieden wij een concreet kader om zelf in actie te komen en een wezenlijk verschil te maken voor onze erfgoedsites. Met een lidmaatschap gekoppeld aan monumenten in ons beheer willen we een National Trust voor Vlaanderen uitbouwen, zoals die ook in andere landen bestaat. De Britse National Trust is daarvan het oudste en bekendste voorbeeld”.

Volgens Herita wordt het aanbod met de nieuwe erfgoedkaart voor haar leden eenvoudiger, directer, tastbaarder en internationaler.

Eenvoudiger

Het aanbod wordt eenvoudiger, want er zijn geen twee merken meer: Herita en Open Monumenten worden één. Ook de kortingen worden simpeler, aldus de erfgoedstichting. Leden krijgen gratis toegang tot alle monumenten in eigen beheer.

Directer

Herita legt meer focus op de publiekswerking in haar monumenten en informeert belangstellenden naar eigen zeggen op directere manier over het reilen en zeilen op die historische plekken. De stichting pakt bovendien op meer plaatsen een actieve rol op. “In het Kasteel van Heers bijvoorbeeld. Maar er komen nog pareltjes bij”.

Tastbaarder

Twee keer per jaar ontvangen leden van Herita een gids met artikelen over één van de monumenten in beheer bij de organisatie. Aan de hand van reportages, interviews, recepten en wandelingen wordt het monument in kwestie in al zijn facetten belicht. De eerste publicatie in de reeks is inmiddels beschikbaar.

Internationaler

Het werkveld van Herita is Vlaanderen, maar liefde voor historische plekken kent geen grenzen, weet de organisatie. “Daarom werken we samen met National Trusts wereldwijd. Op die manier geeft de nieuwe Herita-kaart toegang tot alle historische sites en natuurdomeinen die worden beheerd door stichtingen aangesloten bij de International National Trusts Organisation, kortweg INTO. Dat zijn meer dan 1.000 unieke locaties in onder andere Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada”.

Directeur Matthias Francken roept iedereen op zich aan te sluiten bij Herita om bij te dragen aan een sterke ledenbeweging. “Die zal ons helpen belangrijk conserveringswerk uit te voeren aan onvervangbare erfgoedsites in Vlaanderen en versterkt onze pleitbezorging voor historische plekken. Zo zorgen we samen voor ons onroerend erfgoed”.

Foto: Lyme Park in het Verenigd Koninkrijk is slechts een van de historische plekken waartoe de nieuwe lidkaart van Herita gratis toegang geeft. Het landhuis was een bekende filmlocatie in de iconische BBC reeks Pride and Prejudice (1995).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.