Ga naar de inhoud

Herstel historische tuinmuur op Zeister buitenplaats  

Het Utrechts Landschap gaat de historische tuinmuur op buitenplaats Hoog Beek en Royen bij Zeist herstellen. De gemetselde muur met een lengte van circa 135 meter verkeert in slechte staat: er zitten stenen los, het voegwerk is op veel plekken verdwenen en de muur vertoont flinke scheuren. De renovatie moet in december zijn voltooid.

De tuinmuur behoort tot het cultuurhistorisch waardevolle vroeg 19e eeuwse landschapspark. Oorspronkelijk was de muur onderdeel van de moestuin; nu ligt op deze plek een wijngaard. Om de muur te behouden is een grote renovatie nodig, opdat bezoekers ook in de toekomst van het park en de wijngaard kunnen genieten. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Heldoorn Restauraties en Gevelwerken, een ERM gecertificeerd restauratiebedrijf voor metsel- en voegwerk. Naar verwachting zal er geen overlast zijn voor bezoekers van de buitenplaats.

Hoog Beek en Royen

Hoog Beek en Royen is in 1824 aangelegd in opdracht van Albert Voombergh. Het markante witte landhuis is tegenwoordig in gebruik als kantoor. Ook het koetshuis en speelhuisje dateren uit de periode 1830-1840.

Het park is door de bekende tuinarchitect J.D. Zocher aangelegd in Engelse landschapsstijl. Kenmerkende elementen zijn de slingerende waterpartijen, boomgroepen en gebogen paden. Bijzonder is dat de oorspronkelijke aanleg nog vrijwel geheel aanwezig is. Daarnaast is Hoog Beek en Royen waardevol vanwege de ensemblewaarde met de naastgelegen Zeister buitenplaatsen en als onderdeel van de Stichtse Lustwarande.

Stichtse Lustwarande

De Stichtse Lustwarande is een uitzonderlijke gordel buitenplaatsen die rond 1850 is ontstaan als vakantiegebied voor rijke kooplieden en bankiers uit Amsterdam en Utrecht. De warande ligt op de flank van de Utrechtse Heuvelrug en strekt zich uit van De Bilt tot aan Rhenen. Langs de gordel staan en liggen meer dan 100 buitenplaatsen en landgoederen.

Waardevolle natuur

Naast zijn grote cultuurhistorische waarde is Hoog Beek en Royen van belang voor allerlei planten en dieren. De monumentale bomen dienen als woonruimte voor onder andere boommarters, vleermuizen en vogels die in holen broeden zoals de specht en boomklever.

De vijvers zijn een uitstekend leefgebied voor kikkers, padden en ringslangen. Door de ligging in het overgangsgebied tussen Heuvelrug en Kromme Rijngebied functioneren de buitenplaatsen langs de Driebergseweg ook als ecologische verbindingszones.

Utrechts Landschap

Het Utrechts Landschap beschermt al meer dan 95 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. De organisatie koopt natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties.

Het Utrechts Landschap beheert inmiddels ruim 5.800 hectare natuur, 25 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden. De meeste gebieden en monumenten zijn open voor publiek. Het werk van de natuurorganisatie is mogelijk dankzij de steun van 36.000 donateurs (Beschermers), ruim 750 vrijwilligers en 81 bedrijfsvrienden.

Geldschieters

De restauratie van de historische tuinmuur op buitenplaats Hoog Beek en Royen bij Zeist is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Erfgoedparels provincie Utrecht, de Stichting TBI Fundatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Stichting Beyers Kameren, het K.F. Hein Fonds, het Elise Mathilde Fonds en de Stichting Wijngaard HB&R. www.utrechtslandschap.nl

Foto: De historische tuinmuur op buitenplaats Hoog Beek en Royen bij Zeist is dringend aan renovatie toe (foto Utrechts Landschap).

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.