Ga naar de inhoud

Herstel kerk in Groningen met behoud van verval

Bekroning herenbank kerk Oosterwijterd

Op vrijdag 2 oktober wordt de Mariakerk van Oosterwijt werd (Groningen) na grondige restauratie weer officieel in gebruik genomen. Sinds november 2014 is aan het eeuwenoude gebouw veel opknapwerk verzet en is schade veroorzaakt door aardbevingen, vooral aan stuc- en metselwerk, hersteld.

Stevige aanpak van de Mariakerk was noodzakelijk, want het gebouw was slecht onderhouden. In de loop van de tijd waren diverse historische interieurstukken, herenbanken, koorafscheiding, schilderwerk en vloeren sterk achteruitgegaan. Doordat in het verleden weinig ingrepen aan het interieur zijn uitgevoerd, verkeerde dat voor het grootste deel nog in originele staat.

De kerk van Oosterwijtwerd, gebouwd rond 1200, behoort tot de oudste bakstenen kerken in de provincie Groningen. Vensters uit vooral de 17e en 19e eeuw bieden zicht op een interieur dat overwegend in die tijdvakken tot stand kwam. Opvallende kleurrijke elementen in de hoofdzakelijk bruine inrichting zijn de rouwborden en de wijzerplaat op de orgeltribune. Die laatste vermeldt het jaartal 1681.

Tijdsverloop zichtbaar

Een bijzondere charme van de kerk is de zichtbaarheid van het tijdsverloop. Kortom: verval. Een kwalificatie als ‘sfeervol’ wordt niet zelden door bezoekers in de mond genomen. In aanloop naar de restauratie zorgde dat voor extra hoofdbrekens.

“Bij het opknappen wilden we de fasering in de tijd in stand houden”, zegt Christiaan Velvis, bouwkundige van eigenaar de SOGK (Stichting Oude Groninger Kerken). “Als we het hele interieur ineens onder handen hadden genomen, en alles zou er weer spic en span uit zien, dan zou het gebouw behoorlijk aan sfeer hebben verloren. Daarom is gekozen voor plaatselijk herstel”.

Feestelijke bijenkomst

Op zondagmiddag 4 oktober wordt de heropening van de Mariakerk in Oosterwijtwerd gevierd tijdens een feestelijke bijeenkomst voor iedereen.

Na een lezing over het gebruik van het godshuis door de eeuwen heen, omlijst door toepasselijke muziek, is er onder het genot van een hapje en een drankje gelegenheid het resultaat van de restauratie te bekijken.

De restauratie is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Groningen in het kader van de subsidieregeling Restauratie Rijksmonumenten Provincie Groningen (BRRG), het Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS Fonds Eemsmond, het J.B. Scholtenfonds en het Ridderschap der Provincie Groningen.

Foto: Bekroning van de Ripperda herenbank in de Mariakerk te Oosterwijtwerd.

 

%d