Ga naar de inhoud

Het Wagejot kleurt roze

Het Wagejot kleurt roze

Opnieuw kleurt het water in natuurgebied het Wagejot op Texel oranje/roze. Dit natuurverschijnsel veroorzaakt door een micro-alg is vijf jaar geleden voor het eerst waargenomen. Gisteren (woensdag 22 juni) zagen boswachters van Natuurmonumenten het opnieuw op beelden van drones.

Het verschijnsel heeft niets van doen met de recente uitbraak van vogelgriep of de lozing van chemicaliën. Het betreft een zeldzame combinatie van droogte, zoutgehalte van het water en daarin levende micro-organismen.

Verkleuring

Het normaal donkere en brakke water van het Wagejot verandert op het ogenblik in een kleur die het midden houdt tussen paars, oranje en roze. “Waarschijnlijk gaat het om dezelfde mirco-alg en aan zeevonk verwante soorten als vijf jaar geleden”, zegt boswachter Eckard Boot. “We zijn benieuwd hoe de verkleuring verder gaat verlopen. Wordt het weer zo zuurstokroze als in 2017?”

Wortelen

De boswachter van Natuurmonumenten begrijpt dat mensen bezorgd zijn over de kleur omdat die nogal chemisch aandoet. “Maar het is toch echt een natuurverschijnsel”, weet hij. “Vijf jaar geleden was het een complete verrassing, nu begrijpen we wat er aan de hand is. De kleurstof die het water doet verkleuren is dezelfde die we kennen van wortelen of radijs”.

Oorzaak

Door de aanhoudende warmte, droogte en het verdampende water is het zoutgehalte in het Wagejot inmiddels zouter dan de zee. De micro-alg die het verschijnsel veroorzaakt (dunaliella salina) doet dat in combinatie met de eencellige oxyrrhis marina, verwant aan zeevonk. Beide soorten gedijen goed onder deze bijzondere omstandigheden. De micro-alg dunaliella is rijk aan de kleurstof caroteen en veroorzaakt daarmee de verkleurring.

Hoe lang nog is onvoorspelbaar

Hoe lang het natuurverschijnsel in het Wagejot op Texel nog te zien is kan de vereniging Natuurmonumenten niet voorspellen. Temperatuur en zoutgehalte van het water spelen een rol en de kans is groot dat na een fikse regenbui de verkleuring weer verdwijnt. Of we dan weer vijf jaar moeten wachten, weet niemand. Misschien dat het vaker gaat gebeuren nu het steeds warmer en droger wordt?

De verkleuring, aldus Natuurmonumenten, is het beste waar te nemen vanuit de lucht, maar ook vanaf de dijk of vanuit de berm.

Foto: Het uitzonderlijke natuurverschijnsel in het Wagejot op Texel in beeld (foto Kees Hin).

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.