Ga naar de inhoud

Hilton Rotterdam rijksmonument

rotterdam%20hilton

Nederland telt uit de periode van de wederopbouw 1940-1965 in totaal bijna 200 rijksmonumenten; 26 daarvan staan in Rotterdam. Minister Jet Bussemaker (OCW) heeft na advies van het college van burgemeester en wethouders en de Raad voor Cultuur nu ook Hilton Rotterdam aangewezen als rijksmonument.

Het Hilton getuigt van de snelle economische groei van de Maasstad in de jaren vijftig; de periode waarin de ergste oorlogsschade was hersteld, de schaarste aan materialen en financiën voorbij was en de leniging van de woningnood goed op gang was gekomen. Het hotel aan het Weena geldt als een van de structuurbepalende gebouwen aan de westzijde van de Coolsingel.

Amerikaanse formule

Samen met het Hilton Amsterdam (1962) is het complex gebouwd volgens de uniforme Amerikaanse hotelformule, die hiermee in Nederland werd geïntroduceerd. Nog steeds heeft het hotel uit 1964, omdat de buitenkant en het beddenhuis nagenoeg onveranderd zijn gebleven, de uitstraling van een luxehotel naar dit model.

In Rotterdam is het Hilton niet door een architect uit Amerika, maar door de lokale architect Hugh Maaskant ontworpen. Maaskant is verantwoordelijk voor een groot deel van het aanzicht van Rotterdam na WOII. Zijn gebouwen kenmerken zich door grootschaligheid, monumentaliteit en forse details. Het Hilton is hiervan een goed voorbeeld.

Belangrijke elementen bewaard

In het gebouw zijn belangrijke elementen zoals de vide, de gebogen wand met daarachter een glaswand en de glazen wand van de voormalige wintertuin bewaard gebleven, ook de andere glasappliqué van Joop van de Broek is nog in het hotel aanwezig. Op het dak staat, zowel aan de voor- als achterzijde, de naam Hilton in originele belettering.