Hippolytuskerk in Middelstum weer bij de tijd

Hippolytuskerk

Vanaf dinsdag 13 oktober kunnen de Middelstummers hun horloge weer thuislaten, want dan worden de wijzerplaten van de Hippolytuskerk teruggeplaatst. De platen zijn begin juli met behulp van een hoogwerker verwijderd.

Tijdens schilderwerk van de kerk en toren bleek dat ook de wijzerplaten onderhanden moesten worden genomen; dat was voor het laatst in 1975 gebeurd. De platen zijn door schilder Jaap van Dijken uit Middelstum inmiddels geheel opnieuw geschilderd en de cijfers opnieuw aangebracht.

Uurwerk

Vanaf 13 oktober worden de wijzers aangedreven door het herplaatste middeleeuwse uurwerk. Dit uit 1561 stammende uurwerk heeft tot 1948 gefunctioneerd. Het is dankzij Piet Kooi bewaard gebleven.

De afgelopen maanden is het oude uurwerk weer gangbaar gemaakt. Moderne techniek zorgt ervoor dat de tijd juist wordt aangegeven. Het uurwerk uit 1948 is versleten en wordt nu dus opgevolgd door zijn voorganger.

Hamers carillon

In het kader van de restauratie van de speeltrommel uit 1857 worden ook de hamers van het carillon vervangen, ook die worden door de ingehuurde kraan bovenin de koepel gehesen.

Simon Laudy van Klokken- en Kunstgieterij Reiderland uit Beerta, die speeltrommel en uurwerk restaureert, zal nog enige tijd nodig hebben alles te monteren en in te regelen, maar dan kunnen de inwoners van Middelstum ieder heel en half uur ook weer genieten van het Hemony Carillon.

Foto: de koepel van de Hippolytuskerk.