Historische schepen Hollandsche Zeilvloot onder druk

De gemeenten Hoorn, Enkhuizen en Medemblik en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord slaan de handen ineen om meer publiciteit te genereren voor de zogenoemde Hollandsche Zeilvloot, bestaand uit circa 400 authentieke schepen.

De vloot is volgens de vier betrokkenen niet alleen van cultuurhistorische waarde, maar ook toeristisch-recreatief en maatschappelijk van groot belang. De samenwerking tussen de drie gemeenten en het ontwikkelingsbedrijf zorgt voor uitbreiding van de marketingactiviteiten. Doel: de grootste, nog varende, historische zeilvloot ter wereld te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Moeilijke tijden

Want ook voor eigenaren van historische zeilschepen zijn het vanwege de pandemie moeilijke tijden. Door de preventiemaatregelen ziet de sector een ernstige terugval in aantal bezoekers en omzet.

“Van maart tot en met 1 juli hebben wij zelfs helemaal niet kunnen varen. Sindsdien schepen we in overleg met klanten in met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen”, verklaart Edwin Calis van Holland Sail.

“Bedrijven die groepsaccommodaties aanbieden hebben het superlastig. Wil je met twintig man iets doen, dan kun je dat niet last minute beslissen. Op het ogenblik hebben wij circa 20 procent van de gasten in vergelijking met voorgaande jaren. De gevolgen van corona voor de branche zijn dus catastrofaal. Met de marketingcampagne hopen we voor dit jaar nog wat boekingen binnen te halen, maar ook alvast voor 2021. Voor onze sector geldt net als in de reiswereld: geld terug, verschuiven of een voucher mocht de zeiltocht niet doorgaan”.

Met brancheorganisatie BBZ is een protocol ontwikkeld, afgestemd met de autoriteiten (o.a. het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Veiligheidsregio’s).

Hollandsche Zeilvloot

Veel schepen van de Hollandsche Zeilvloot zijn van de sloop gered, gerestaureerd en geschikt gemaakt om te varen met betalende passagiers.

Hierdoor kunnen de schippers de oude vrachtschepen in de vaart houden. In normale jaren neemt de vloot ruim honderdduizend gasten mee naar het Markermeer, het IJsselmeer, de Wadden en over de wereldzeeën. De inschatting voor 2020 is dat het percentage gasten 50 tot 70 procent lager ligt.

Volgens Calis van Holland Sail dienen vakanties en zeiltochten die het bedrijf aanbiedt meerdere doelen. “In eerste aanleg is dat natuurlijk een bijzondere vakantie in eigen land. Maar wij varen ook op cultureel-historisch erfgoed. We hebben boekingen nodig om in de vaart te blijven. Ons oudste schip ‘Bohème’ stamt uit 1876. Het zou fijn zijn als ook toekomstige generaties van de boten kunnen blijven genieten”.

Ramp

Laurens Winkel van Boat Bike Tours noemt het begin van het seizoen ‘een ramp’.

“Maar vanaf eind juni kregen wij de bezetting richting 50 procent. Dat is natuurlijk niet wat je wilt, maar we zijn er blij mee en zelfs ook trots dat we dit nog in deze tijd hebben kunnen behalen. Boat Bike Tours is minder afhankelijk van groepsaccommodaties, dat is in ons voordeel. Vooral een jongere doelgroep boekt onze zeilvakanties en dat doen ze vaak per stel. Zo varen ze bijvoorbeeld mee op de historische rivierclipper De Elizabeth uit 1913. Dat schip is gebouwd door de gebroeders Geleijns in Moerdijk om basaltstenen te vervoeren, het werden uiteindelijk suikerbieten. In 2016 is de clipper helemaal gerenoveerd”.

Promotie

Om ervoor te zorgen dat de vloot meer bezoekers gaat aantrekken wordt een uitgebreide campagne opgezet. Daarbij worden o.a. advertenties geplaatst in diverse media, een website gelanceerd, brochures verspreid en social media ingezet. Ook is een zeilweekeinde voor twee personen te winnen aan boord van een traditioneel zeilschip. Deze winactie loopt tot en met 2 november.

Via de website www.zeilvlootbovenamsterdam.nl kunnen bezoekers de diverse zeil vakanties, arrangementen en activiteiten vinden en zich aanmelden voor de winactie.

Samen sterker

Ook de BBZ, Vereniging voor Beroepschartervaart, ondersteunt het project. Ondernemers die niet aangesloten zijn bij BBZ zijn welkom zich aan te melden voor het initiatief. Op die manier kunnen meer schepen aangeboden worden en krijgen meer bedrijven extra ondersteuning.

Ondernemers uit de sector kunnen zich aanmelden bij Jeroen Kor van destinatiemarketing organisatie ‘Holland boven Amsterdam’: jeroen@hollandbovenamsterdam.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.