Historische stads- en binnentuinen in Franse sferen

Manschappentuin Grand Hotel Karel V

Op zaterdag 27 juni wordt in Utrecht de vijfde Open Tuinendag gehouden, ditmaal met een Frans tintje. Zo’n veertig particuliere tuinen en pandhoven in het centrum van de Domstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen eenmalig hun poorten voor publiek.

Verborgen achter de muren van de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en verrassende staaltjes tuinarchitectuur. Eenmaal per jaar krijgen belangstellenden de gelegenheid deze bijzondere plekken te bezoeken.

Open Tuinendag Utrecht is inmiddels een traditie die ieder jaar gemiddeld circa 1.500 bezoekers trekt. Naast particuliere tuinen zijn binnentuinen van instellingen in de route opgenomen. Grote tuinen, kleine tuinen, hofjes en pandhoven van kerken en kloosters, tuinen met een sobere aanleg en tuinen met beelden en vijvers: voor de liefhebber is er een rijk geschakeerd aanbod. De tuinen zijn stuk voor stuk uniek en bieden vaak een verrassende blik op de omringende bebouwing.

Tour de France

Met een knipoog naar de Tour de France, die een week later in Utrecht van start gaat, is Open Tuinendag 2015 omgedoopt tot ‘Tour des Jardins Ouverts’.

Speciale aandacht is er voor tuinen met een Frans tintje. Voorbeelden hiervan zijn de tuin van Grand Hotel Karel V (foto) met een standbeeld van koning Lodewijk Napoleon, Oudegracht 53-55 met Lodewijk XV stucwerk in de gang naar de tuin, de tuin van de Pieterskerk – l’ Eglise Wallonne – en Zuilenstraat 5 met zijn ‘petit Grand Canal’. In de ‘Tour’ door het stadshart zijn historische elementen opgenomen die naar Frankrijk verwijzen.

Concert

In de lustrumeditie van Open Tuinendag is een extra programma opgenomen met onder meer een concert in de Oude Hortus van het Universiteitsmuseum. Dit optreden wordt verzorgd in het kader van het Internationaal Kamermuziek Festival van stervioliste Janine Jansen dat van 24 tot en met 28 juni in Utrecht wordt gehouden. De Hortus biedt voor de gelegenheid een avondopening aan, met rondleidingen en een lounge- en dinerarrangement. Het concert is voor deelnemers aan de Open Tuinendag gratis toegankelijk.

Passe-partout

Het programma biedt volgens de organisatie volop mogelijkheden om een dag in de Utrechtse binnenstad door te brengen. De tuinen liggen op loopafstand van elkaar en een horecagelegenheid is nooit ver weg. In enkele deelnemende tuinen is horeca aanwezig.

De deelnemende tuinen zijn tussen 10.00 uur en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Dit programmaboekje bevat een beschrijving van de locaties en een plattegrond met looproutes. Een passe-partout kost 12,50 euro en is vanaf 4 juni onder meer verkrijgbaar bij de VVV Utrecht. Vooraf bestellen is ook mogelijk via : VVV-Utrecht, Domplein 9-10, telefoon (0900) 128 87 32 of online via infovvv@toerisme-utrecht.nl. Reserveren wordt aanbevolen.

Meer over het programma en de tuinen op www.opentuinendagutrecht.nl.