Hollandsche Manege topstuk zes nieuwe monumenten Stadsherstel

Stadsherstel Amsterdam heeft zes nieuwe Amsterdamse monumenten verworven, zo heeft de erfgoedorganisatie pal voor de jaarwisseling bekendgemaakt. Stadsherstel kon de bijzondere panden van de lokale overheid overnemen dankzij aankoopbijdragen van haar vriendenvereniging en het Prins Bernhard Cultuurfonds. ​

Het gaat om de Hollandsche Manege, het raadhuis van Ransdorp, de Christ Church en de molens De Bloem, De 1200 Roe en De Gooyer. Alle zes de gebouwen zijn rijksmonument.

Topstuk van de jongste aanwinsten is de Hollandsche Manege, de oudste in zijn soort van Nederland met een betoverende rijzaal, waar twee keer per maand de Vondelcarrousel floreert. Het onderkomen pronkt midden in het centrum van de hoofdstad, op een steenworp afstand van het Leidseplein en grenzend aan het Vondelpark.

Bezoekers kunnen van de unieke plek genieten door bij het Levend Paardenmuseum een kaartje te kopen. Wekelijks worden er bovendien circa 700 paardrijlessen gegeven, vinden er paardrijkampen plaats voor de Amsterdamse jeugd en kunnen er (verjaardags) feestjes gehouden worden.

Onderwerpen als de klassieke paardrijkunst en –kleding komen tot leven tijdens de carrousel demonstraties, elke eerste en derde zondag van de maand om 13.30 uur.

Restauratie

Het rijksmonument heeft dringend restauratie nodig. Er moet asbest verwijderd worden, groot achterstallig onderhoud dient te worden weggewerkt en herstel van monumentale onderdelen is geboden om de manege haar allure terug te geven.

Bovendien moeten aanpassingen uitgevoerd worden zodat de paarden op het gebied van dierenwelzijn een goed leven hebben en de manege kan blijven voortbestaan.

Stadsherstel, architect André van Stigt, de manegehouder en het museum gaan zich ervoor inspannen het verwaarloosde gebouw een gezonde toekomst te geven.

Fondsenwerving en crowdfunding

Sommige te restaureren onderdelen zijn al onderzocht, andere worden nog bestudeerd. Bedoeling is dat de totale opknapbeurt ongeveer anderhalf jaar in beslag neemt en dat de manege gedurende die tijd in bedrijf blijft.

Voor de restauratie en het aanpassen aan de eisen van dierenwelzijn gaat Stadsherstel subsidies aanvragen en bijdragen aan diverse fondsen. Aangezien dat naar verwachting niet voldoende zal zijn, wordt in het tweede kwartaal van 2019 een crowdfundactie gehouden.