Ga naar de inhoud

Hollandsche Molen pleit voor vuurwerkvrije zones rond molens

Vereniging De Hollandsche Molen wil dat er voor de jaarwisseling 2020 -2021 serieus werk wordt gemaakt met het instellen van vuurwerkvrije zones rond molens. Dit naar aanleiding van de twee ernstige molenbranden afgelopen jaarwisseling in Bovenkarspel (NH) en Lattrop (OV). Beide branden zijn vrijwel zeker veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk.

Volgens directeur Nicole Bakker van De Hollandsche Molen leven moleneigenaren en molenaars elk jaar rond Oud en Nieuw in angst dat hun molen in brand vliegt door vuurwerk of door wensballonnen.

“Dat kan zo niet langer. Molens zijn uniek, kostbaar én kwetsbaar Nederlands erfgoed, waar extra voorzichtig mee moet worden omgegaan”.

Onderzoek en handleiding

De vereniging heeft afgelopen jaar onderzoek verricht naar de stand van zaken rond vuurwerkvrije zones bij molens. Daaruit bleek dat slechts weinig gemeenten dat hebben geregeld.

De Hollandsche Molen stimuleert daarom moleneigenaren een dergelijke zone in te (laten) stellen. Voor hen is daartoe een speciale handleiding ontwikkeld. Het document is beschikbaar op de website van de vereniging: molens.nl

Schades

Molen Ceres in Bovenkarspel is, ondanks grote inzet van de brandweer, ernstig beschadigd. De historische molen kan wel worden hersteld.

Bij de Oortmanmolen in Lattrop is door tijdig ingrijpen van de brandweer voorkomen dat de molen verloren ging. Wel liep het bouwwerk flinke water- en rietschade op. Persoonlijke ongelukken hebben zich in beide gevallen niet voorgedaan.

Foto: Molen Ceres in Bovenkarspel een dag na de brand op oudjaarsnacht (foto Matthijs Ero).

 

5 reacties op “Hollandsche Molen pleit voor vuurwerkvrije zones rond molens”

  1. Ttheo van Roosmalen

    Een mooi initiatief.
    Beter is rond alle monumenten waar ook maar enig risico dreigt, vuurwerk vrije zones te maken.
    Maar denk ook eens na over de gevolgen van de windrichting.
    50 m1 is in dat geval niets.

    Ik heb het afgelopen jaar ervaren dat het bij een monumentale boerderij maar net goed ging omdat de windrichting de andere kant op stond. Mensen weten steken gewoon vuurwerk af zonder zich te bekommeren over de risico’s.

    Is het niet veel beter om samen met de Vereniniging Nederlandse Gemeente, de provincies en de overheid en verzekeringsmaatschappijen het vuurwerk aan te pakken.
    Het is nooit te laat.

  2. Theo van Roosmalen

    Geachte heer de Beer
    In de praktijk blijkt dat een behandeling met een brandvertragend middel weinig toevoegt aan de brandveiligheid van het rieten dak. Daarbij komt dat riet verweerd, dus korter wordt. Steeds opnieuw moet dan behandeld worden. Dat is niet te doen. Daarbij komt dat er zich mossen vestigen op het riet. Wij moeten het probleem niet bij de eigenaar van het gebouw leggen maar aan de bron aanpakken.

  3. Ik bedoelde dat de omgeving van de rietgedekte monumenten vuurwerkvrij moet blijven. Wij bewonen zelf een rietgedekte woonboerderij welke als rijksmonument is geregistreerd. Bewonen deze inmiddels al 45 jaar. In die 45 jaar hebben we twee brandende pijlresten op het rieten dak gekregen. Alles onder toeziend oog waargenomen. Door mosvorming of een nat dak is er gelukkig geen brand ontstaan. Elk jaar, al 45 jaren lang, houden wij toezicht of er iets op het dak valt. We kijken naar de windrichting, staat deze verkeerd, dan zetten we uit voorzorg de regenpompinstallatie met de nodige slangen in de positie standby. Zo vieren wij ons nieuwjaar! Altijd die zorg van risico op brand. Jaar in jaar uit. Wij hebben jaren geleden de buren aangesproken op het risico . Enige jaren geleden is in Dorst een monumentale rietgedekte boerderij door vuurwerk volledig verwoest.
    Ik ben voor algehele verbod voor werk. Als de veiligheid van de hulpverleners niet meer kan worden gegarandeerd, dan staat er maar één politieke oplossing open: vuurwerkverbod. Wij leven in een democratisch land, maar wel met grenzen van tolerantie.

  4. Theo van Roosmalen

    Geheel mee eens. Zelf heb ik 24 jaar onder een rieten dak geslapen. Bij ons in het buurtschap werd daarom geen vuurwerk afgestoken. Na deze zoveelste brand moeten we er vol in. Ook moeten we met persoonlijke acties de gemeenteraad benaderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.