Ga naar de inhoud

Holocaustmonument Levenslicht in Amersfoort

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. In heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook de Holocaustslachtoffers uit Amersfoort te herdenken is van 22 januari tot en met 2 februari het tijdelijke monument Levenslicht te zien op het plein voor Museum Flehite (Westsingel 50).

Het monument in de Keistad maakt deel uit van een project van Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten meedoen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Traditie als inspiratiebron

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben die traditie als inspiratiebron gebruikt.

Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms generaties lang.

Veel Amersfoorters overleefden de Tweede Wereldoorlog niet. Meer dan 350 Joodse stadgenoten werden vermoord in de vernietigingskampen van nazi-Duitsland. Ruim 70 verzetsmensen verloren bij hun moedige werk het leven. In Kamp Amersfoort verbleven 37.000 geregistreerde gevangenen en 13.000 ongeregistreerde gevangenen.

Ademhaling in licht

Bij het Holocaustmonument lichten de stenen straks om de paar seconden op en doven weer uit, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in Amersfoort gemist wordt. Levenslicht houdt de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie

Het tijdelijke kunstwerk is van 22 januari tot en met 2 februari te zien op het plein voor Museum Flehite aan de Westsingel 50. Het monument licht dag en nacht op, maar komt het beste tot zijn recht in het donker.

In Amersfoort wordt het hele jaar stilgestaan bij 75 jaar vrijheid. Alle activiteiten worden verzameld op vvvamersfoort.nl.

Foto: Zijaanzicht Levenslicht (foto Marco de Swart).

1 reactie op “Holocaustmonument Levenslicht in Amersfoort”

  1. Als er een monument ter nagedachtenis van de in de oorlog omgekomen Joodse inwoners komt. Heel goed! Vergeet dan niet de Lange Jan om te dopen in de Ferme Wien. Naar Alwina Driebergen van der Meyden. Zowat de enige “man” in de oorlog in Amersfoort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.