Honswijk zoekt nieuwe fortwachter

De Stichting Fort Honswijk nodigt ondernemers met creativiteit, lef en visie uit om het fort aan de Lekdijk te Schalkwijk (gemeente Houten) nieuw leven in te blazen.

Honswijk afficheert zichzelf als identiteitsdrager van Houten, Utrecht en Nederland. Het fort moest de vijand de doortocht over de Lekdijk verhinderen en de Lek afgrendelen in samenwerking met het aan de overzijde van de rivier gelegen Fort Everdingen.

De toren van het fort uit 1844-1848, de oudste en grootste van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is van bijzondere architectonische schoonheid.

Tegenwoordig is Honswijk zowel passantenlocatie als bestemming in het recreatieve buitengebied op het Eiland van Schalkwijk. Op 13 hectare grond bevinden zich 11 grotendeels gerestaureerde gebouwen, in grootte variërend van 30 tot 750 vierkante meter.

Toonaangevend en onderscheidend

De stichting zoekt een ondernemer (of consortium) met een warm hart voor de plek en het erfgoed, die actief het verhaal van Fort Honswijk uitdraagt. Dit in combinatie met eigen activiteiten om zo een gastvrije en ondernemende community tot stand te brengen. Toonaangevend en onderscheidend.

Het beste plan volgens de stichting kent een balans tussen concept, omgeving en financiële haalbaarheid. De zoektocht naar de juiste partij vindt plaats via een openbare procedure met een selectie-, dialoog- en gunningsfase waarin ondernemersplannen worden getoetst aan vooraf bepaalde criteria.

Grote én kleine initiatieven

De stichting zoekt zowel primaire als secundaire partijen. Primaire partijen worden geacht verantwoordelijk te zijn voor het hele concept op basis van ondererfpacht met een looptijd van 30 jaar.

Secundaire partijen zijn kleinere partijen die een activiteit willen ontplooien, al dan niet in een (vaste) ruimte op het fort. Zij doen dat onder de vlag van een primaire partij.

Geïnteresseerden kunnen zich melden. De Stichting Fort Honswijk wordt in dit traject ondersteund door COUP. Vanaf vrijdag 15 oktober 2021 kunnen partijen informatie inwinnen. Meer over de tenderprocedure staat online op https://www.forthonswijk.nl/kansen/.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.