Ga naar de inhoud

Horecakastelen laten marktmogelijkheden liggen

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nederlandse horeca-kastelen maken (nog te) weinig gebruik van het grote binnen- en buitenlandse publiekspotentieel dat zij hebben. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat vandaag (maandag 12 september) is gepresenteerd. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst van horecagedreven kastelen, buitenplaatsen en landgoederen op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord.

Het onderzoek onder 50 huizen met horeca activiteiten is uitgevoerd door de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL). Ondanks het grote potentieel blijkt dit type erfgoed onvoldoende bekend bij het grote publiek en door gebrek aan verbindende samenwerking of beperkte marketing zelfs volledig onbekend in het buitenland.

Doelgroep

Ons land telt 700 kastelen, buitenplaatsen en landgoederen waarvan er ruim 80 worden benut voor horeca-doeleinden, zoals trouwlocatie (favoriet in het Nationaal Trouwonderzoek), hotel, restaurant of conferentieoord, (kerst)fair- of evenementenlocatie. Landelijk bekend zijn Château St. Gerlach, Mariënwaerdt, Keukenhof en Parc Broekhuizen (locatie van Heel Holland bakt).

Nu blijkt opmerkelijk genoeg dat 50 procent van deze horecagelegenheden hun historische dimensie in hun marketing maar matig benutten. Wel groeit het aantal horecagedreven kastelen en buitenplaatsen waaronder ook particuliere huizen en ontplooien kasteelmusea steeds vaker horeca-gerelateerde activiteiten.

Resultaten

Van de 50 onderzochte huizen is 51procent hotel-restaurant, 20 procent fungeert als restaurant en 29 procent heeft andersoortige horecavormen. Gemiddeld werken er 21 fulltimers per huis en zijn er, ondanks het commerciële karakter, vrijwilligers actief.

Ander opvallend resultaat is dat buitenlandse promotie een kleine rol speelt in de marketing van de horecabedrijven (85 procent niet/15 procent wel) met uitzondering van huizen met logiesmogelijkheid (62 procent wel/38 procent niet). Verder blijkt dat de meeste horecabedrijven de eigen website als belangrijkste promotiemiddel zien (82 procent) gevolgd door sociale media (42 procent). Net iets meer dan 52 procent geeft aan dat het monumentale voorkomen en de geschiedenis van het kasteel of buitenplaats een rol speelt in de marketing. Dat is iets meer dan de helft. Bij hotels is dit 60 procent en bij niet-hotels slechts 43 procent. Bij ruim 60 procent spelen vreemde talen een rol op de website maar slechts 37 procent doet aan promotie in het buitenland. Op toeristische beurzen trekt men niet of nauwelijks gezamenlijk op.

Samenwerking

Maar 28 procent geeft aan dat samenwerking binnen de sector nuttig en noodzakelijk is, 61procent denkt hier neutraal over. Nederland wordt nauwelijks als een kastelenland gezien terwijl dit wel zo is. Meer samenhang en samenwerking zal volgens de sKBL voor onze kastelen en buitenplaatsencollectie in en buiten Europa meer belangstelling opleveren. Deze visie wordt door 75 procent van het onderzoeksveld gedeeld.

Foto: Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord (foto Peter van der Wielen).