Hotel Rodenbach in Enschede voorlopig beschermd

De gemeente Enschede heeft besloten Hotel Rodenbach in het stadshart voorlopig te beschermen zolang een onderzoek loopt naar verlening van de status van gemeentelijk monument. Het karakteristieke pand wordt met sloop bedreigd.

Hotel Rodenbach zou op 3 oktober bij executie worden geveild. Die veiling is echter afgeblazen, omdat het complex op een haar na blijkt te zijn verkocht. De Syrisch-orthodoxe kerk heeft een onderhands bod gedaan.

Tekort aan parkeerplaatsen

De Syrisch-orthodoxe kerk aan de Tromplaan kampt met een tekort aan parkeerplaatsen en heeft laten doorschemeren dat sloop van het hotel tot de mogelijkheden behoort, mocht zij de nieuwe eigenaar worden.

Een woordvoerder van het kerkgenootschap liet indertijd weten dat er geen definitieve plannen zijn zolang de verkoopprocedure loopt, meldt dagblad Tubantia.

Pleidooi voor bescherming

Hotel Rodenbach, voorheen Hotel Modern, behoort tot de oudste gebouwen in de binnenstad van Enschede. Het moet in de periode 1866 – 1874 zijn verrezen. De plaatselijke overheid zou het hotel volgens erfgoedbeschermers moeten willen behouden.

Daarom vroegen de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, Het Cuypersgenootschap en erfgoedvereniging Heemschut dit najaar de monumentenstatus aan. De gemeente Enschede laat weten die aanvraag in behandeling te nemen. Lopende het onderzoek is het pand tegen sloop beschermd via zogeheten voorbescherming. Een definitieve uitspraak over de monumentenstatus volgt later.

 

2 thoughts on “Hotel Rodenbach in Enschede voorlopig beschermd

  1. Ik ken het niet maar gezien de tijdsperiode en stijl kan Enschede dit beter behouden. Prachtige bouw en parkeer maar elders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.