Hotelkamers in brugwachtershuisjes Amsterdam

Hortusbrug en Kortjewantsbrug, twee brugwachtershuisjes in Amsterdam, zijn vanaf vandaag (donderdag 4 juli) officieel hotelkamers van SWEETS hotel. Daarmee zijn 18 van de uiteindelijk 28 brugwachtershuisjes geopend.

Beide nieuwe brugwachtershuisjes, geliefd bij veel Amsterdammers, spreken tot de verbeelding.

Kortjewantsbrug

Tegenover het Scheepvaartmuseum en VOC-schip De Amsterdam rijst een cilindrische toren boven het water uit.

Met ramen rondom geeft brugwachtershuisje Kortjewantsbrug een adembenemend uitzicht over een onverwacht groot deel van Amsterdam. Het huisje, in 1967 ontworpen door Dic Slebos, telt twee verdiepingen met bovenin de slaapkamer. Het ontwerp is als uitgangspunt gebruikt voor het interieur, waar alles rond is – inclusief het bed.

 Hortusbrug

Pal naast de Hortus Botanicus staat een modernistisch brugwachtershuisje, eigenwijs contrasterend met zijn historische omgeving: aan de ene kant 17e-eeuwse grachtenpanden, aan de andere de 375 jaar oude Hortus Botanicus met zijn Drieklimatenkas, in 1993 ontworpen door Zwarts & Jansma Architects.

Brugwachtershuisje Hortusbrug (foto), in 1956 neergezet naar ontwerp van Dirk Sterenberg, is geïnspireerd op werk van architect en meubelmaker Gerrit Rietveld en de kunst/architectuurstromingen De Stijl en Bauhaus.

Concept

SWEETS hotel presenteert zich als innovatief concept voor iedereen die Amsterdam wil ervaren vanaf een brug, met de stad als lobby. 28 unieke brugwachtershuisjes, door water met elkaar verbonden, vormen samen een ode aan ’s lands hoofdstad en onderstrepen het belang van water in de handelsstad. www.sweetshotel.amsterdam

SWEETS hotel is een initiatief en co-creatie van de Amsterdamse architecten Space&Matter (o.a. bekend van De Ceuvel in Amsterdam), projectontwikkelaar Grayfield en Seven New Things (Suzanne Oxenaar en Otto Nan, oprichters van o.a. Lloyd Hotel & Culturele Ambassade – ’s werelds eerste 1 tot 5 sterrenhotel – en Hotel The Exchange).

Foto: De Hortusbrug (foto Dieuwertje Komen).