Houten villa De Bazel gered van slopershamer

De houten villa van architect De Bazel aan de Verhulstlaan in Bussum is gered van sloop. De eigenaar, erfgoedvereniging Heemschut en de gemeente Gooise Meren hebben een compromis bereikt. De villa wordt beschermd en blijft dus behouden. Met het Cuypersgenootschap had Heemschut om de monumentenstatus gevraagd.

Beroemd

K.P.C de Bazel (1869- 1923) behoort tot de beroemdste architecten uit zijn tijd. Hij woonde vanaf 1902 in Bussum. Veel van zijn ontwerpen zijn daarom in de regio te vinden, mede omdat hij voor de toenmalige gemeente heeft gewerkt.

Het bekendste werk van zijn hand is het Kantoor Nederlandsche Handel Maatschappij (NHM) aan de Vijzelstraat te Amsterdam, tegenwoordig veelal geduid als ‘gebouw De Bazel’. De architect ontwierp ook het inmiddels rijksbeschermde Brediuskwartier.

Compromis

De afgelopen maanden hebben partijen overlegd met de gemeente Gooise Meren om te kijken of de bedreigde villa te redden viel.

Resultaat: het oudste deel, de originele villa Het Mouwtje uit 1903 (Amersfoortsestraatweg 31), wordt beschermd met de monumentenstatus. De aanbouw uit 1911 (Verhulstlaan 14) niet en kan daarmee tegen de vlakte. Op het terrein komt ruimte voor nieuwbouw.

De gemeenteraad van Gooise Meren gaf deze week het akkoord voor het plan.

1 thought on “Houten villa De Bazel gered van slopershamer

  1. Wat het extra bijzonder maakt is dat de Bazel niet zijn eigen huis ontwierp maar door een bevriende en ook bijzondere architect liet ontwerpen. Fijn dat het behouden blijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.