Opknapbeurt kraan en trechters Turfhaven Doesburg

Kraag Doesburg

Komende maanden worden de kraan en trechters in de Turfhaven van Doesburg grondig gerenoveerd. Daarmee wordt een belangrijke wens van de plaatselijke overheid ingewilligd.

Firma de Drijvende Kracht uit Arnhem begint op 1 mei met demontage en transport. De elementen gaan per schip naar een werkplaats in de Gelderse hoofdstad, waar ze gerepareerd en  gestraald worden en opnieuw voorzien van een verflaag. Naar verwachting keren de onderdelen aan het eind van de zomer terug naar Doesburg.

Type kraan of trechter voor Turfhaven

De kraan in de Turfhaven is van het type portaaldraaikraan. De vaste kraanarm, met een vlucht van 20 meter, kan maximaal 5 ton hijsen. De kraan zelf is in 1970 gebouwd door Mohr & Federhaff (1801) te Mannheim. Dit Duitse bedrijf ging in 1980 failliet.

Opvallend is, dat de zijwanden en bovenzijde van de kraanarm zijn uitgevoerd als vollewand liggers, wat vrij zeldzaam is. Insiders ter plaatse kennen geen andere kraan in een dergelijke uitvoering. De meeste kranen hebben een kraanarm met een open koker-vakligger. De onderzijde van deze kraanarm is uitgevoerd als vakwerkligger.

Steun

De Stichting Industrieel Erfgoed Gelderland-Flevoland en de Bond Heemschut ondersteunen het gemeentelijk initiatief tot behoud van kraan en trechters. De projectgroep Kranen van de Vereniging Bouwen met Staal had eerder al aangegeven dat de portaalkraan uniek is in zijn soort en daardoor het behouden meer dan waard is.