‘Huis met de beelden’ oogt weer origineel

Huis Eindenhout in Haarlem is weer in oorspronkelijke roomwitte kleur te bewonderen. De steigers zijn grotendeels verwijderd en tonen het landhuis in de statige pracht die het van origine had. De gelijkenis met het nabij gelegen paviljoen Welgelegen valt nu nog meer op. Aan de opknapwerkzaamheden wordt op het ogenblik de laatste hand gelegd.

In 2018 kwam het rijksmonument in bezit van Stadsherstel Amsterdam. De monumentenorganisatie kon Eindenhout destijds met korting kon kopen van de Amsterdamse antiquair H.F. Bill die het vervallen huis in 1972 verwierf en sindsdien met liefde heeft opgeknapt.

Kleurhistorisch onderzoek

Bill bracht het pand terug naar wat hij dacht dat de authentieke kleuren waren: oudroze en groen. Stadsherstel liet – voorafgaand aan de restauratie – aan de buitenzijde kleurhistorisch onderzoek doen.

Ondanks dat in het verleden veel afbijtmiddel is gebruikt, konden in sommige hoekjes circa 50 lagen oude verf worden onderscheiden. Dat leidde tot een verrassende uitkomst, waarop het nieuwe kleurpalet is afgestemd.

De afgelopen maanden was Eindenhout door steigers grotendeels aan het zicht onttrokken. Achter de steigerdoeken werden de gevels voorzien van hun oorspronkelijke romig witte kleur. Daarmee kreeg het pand zijn uiterlijk terug van toen het in 1790 werd gebouwd door de rijke Amsterdamse leerhandelaar George Gerard Lans.

Gelijkenis met provinciehuis

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel Amsterdam ruim 750 monumenten en beeldbepalende panden gered en wel in en binnen een straal van 45 kilometer rond ‘s lands hoofdstad, waaronder diverse panden in Haarlem zoals Huis Eindenhout.

Het neoclassicistische herenhuis met twee witmarmeren sfinxen die het de bijnaam ‘Huis met de beelden’ gaven, behoort tot de meest karakteristieke gebouwen van Haarlem.

Op grond van bouwhistorisch onderzoek wordt het pand toegeschreven aan architect Abraham van der Hart (1747-1820), die ook het nabijgelegen paviljoen Welgelegen – het huidige provinciehuis van Noord-Holland – ontworpen heeft.

Afronding

Nu Eindenhout haar oorspronkelijke kleurstelling terug heeft, is de gelijkenis tussen beide gebouwen zo mogelijk nog treffender. Het heeft dezelfde statige uitstraling en het roomwit is volgens Stadsherstel Amsterdam passend bij het ontwerp zoals de architect destijds bedoeld heeft.

Deze week zijn de steigers grotendeels afgebroken, waardoor Eindenhout weer in volle glorie te zien is. Dat geldt ook voor de sfinxen, die bevrijd zijn uit hun ‘kooien’ die ze in de winter altijd beschermen tegen de vorst. Deze glazen kasten worden op het ogenblik geschilderd.

Treden

De natuurstenen treden aan de straatzijde worden eind deze maand gedemonteerd. Ze waren enigszins verzakt en worden na grondige schoonmaak en restauratie teruggeplaatst.

De gevels van het landhuis lijken vanuit de verte op stucwerk maar zijn in werkelijkheid vrijwel volledig van hout. De houten geveldelen aan de noordzijde blijken veel slechter te drogen dan die van de overige gevels. Aangezien nat hout niet geschilderd kan worden, duurt het langer totdat deze zijde gereed zal zijn en de steiger ook daar afgebroken kan worden.

Locatie: Wagenweg 242, 2012 NP Haarlem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.