Ga naar de inhoud

Huis ter Kleef geeft tal van geheimen prijs

De opgravingen van het kasteel Huis ter Kleef in Haarlem eind vorige eeuw hebben een bijzonder rijke verscheidenheid aan dierlijke resten opgeleverd. Dat is mede te danken aan de destijds systematische en intensieve opgraving van het kasteelterrein door de Archeologische Werkgroep Haarlem (AWH).

De afgelopen jaren is in opdracht van opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) botmateriaal onderzocht uit de latrines, waterputten en uit een deel van de grachtvulling. De uitkomsten van de studie zijn vervat in een wetenschappelijk rapport dat op woensdag 15 mei in Haarlem is gepresenteerd.

Arjan de Zeeuw, directeur Kennis en Advies van de RCE, reikte in het Archeologisch Museum het eerste exemplaar uit aan Diana van Loenen, wethouder Cultuur van de gemeente Haarlem en André Numan, oud-voorzitter van de AWH.

Goudplevier, stekelrog en snoek op het menu

Vrijwilligers van het Bureau Archeologie van de gemeente Haarlem hebben honderden zakken met zeefresidu uitgezocht. Dit nauwkeurige werk heeft geleid tot ruim 150.000 vondsten, van kralen tot stukjes metaal, glas en heel veel dierlijke resten.

De circa 65.000 onderzochte dierlijke resten hebben, in combinatie met archeologische en historische gegevens, een schat aan informatie opgeleverd over het consumptiepatroon van de adellijke bewoners, hun elitaire activiteiten en het gebruik van de diverse kasteelgebouwen.

Er zijn resten ontdekt van tenminste 119 diersoorten die op het menu stonden. Konijn, goudplevier, snoek, stekelrog, houtsnip en oester vormde min of meer dagelijkse kost voor de adellijke bewoners. De resultaten zijn uitgebracht in de wetenschappelijke publicatie NAR 82 ‘The luxurious lives of lords and ladies. Animal remains and their spatial distribution at Huis ter Kleef (c.1250-1573 AD)’

Vervolgonderzoek

Hiermee is het onderzoek aan Huis ter Kleef nog niet afgerond. De archeologen van de gemeente Haarlem zijn op het ogenblik druk bezig met een overzichtswerk over het kasteel aan de hand van de opgravingen.

Hierbij wordt ook al het opgegraven aardewerk, glas, metaal en andere materialen onderzocht en de bouwhistorie van het kasteel uitgeplozen. Deze publicatie verschijnt naar verwachting in 2025-2026, tegelijk met een aantal publieksevenementen.

Foto: De opgravingen bij kasteel Huis ter Kleef in Haarlem, 1990-1995.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.