Iconic Houses lanceert ICONS AT RISK

Iconic Houses heeft ICONS AT RISK in de markt gezet, een initiatief om ‘s werelds meest bedreigde architectonisch belangrijke moderne huizen te behouden.

ICONS AT RISK is volgens het netwerk het resultaat van twee jaar intensief onderzoek. Naast het identificeren van huizen die bedreigd worden door de sloopkogel of snel verslechteren door uitgesteld onderhoud of leegstand, wordt gerept van meesterwerken die zijn kaalgeslagen.

Maar er zijn ook verhalen over huizen die zijn gered van de slopershamer of een ruïneuze staat zoals Villa Cavrois die in 2015 met succes voor publiek werd geopend als huismuseum met inmiddels 150.000 bezoekers per jaar.

In het geweer

Elke maand komen er volgens Iconic Houses huizen bij. “Nu vooral panden uit de tweede helft van de 20e eeuw dreigen verloren te gaan omdat ze (nog) niet als ‘erfgoed’ worden erkend, komen we in het geweer”.

“ICONS AT RISK wil het publiek en de politiek bewust maken van de noodzaak iets te doen tot behoud van dit jonge erfgoed en huiseigenaren ondersteunen actie te ondernemen”, zegt initiatiefnemer Natascha Drabbe, architectuurhistoricus.

Casa Sperimentale

Goed voorbeeld, vindt Drabbe, is het mysterieuze Casa Sperimentale, ook bekend als Casa Albero, de ‘boomhut’, gebouwd tussen 1968 en 1975 als experimentele villa voor weekendgebruik aan de kust vlakbij Rome. De architect, Giuseppe Perugini, was een van de eersten die toepassing van computerprogrammering op het ontwerp van gebouwen verkende.

Bedreiging: het oorspronkelijke ontwerp is ongewijzigd, maar het gebouw is verlaten, heeft de afgelopen jaren schade opgelopen en loopt nu structureel gevaar om in te storten. https://www.iconichouses.org/icons-at-risk

Foto: Casa Sperimentale ook bekend als Casa Albero, ontworpen door Giuseppe Perugini (1968-1975) Fregene nabij Rome Italië (foto © French+Tye).

1 thought on “Iconic Houses lanceert ICONS AT RISK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.