Waterwerken en fabrieken in de IJsselstroom

ijsselstroom - monumenten - monumentaal

Arno Boon, directeur van BOEI – een organisatie die zich inzet voor behoud van industrieel erfgoed – opent op zaterdag 21 maart de eerste expositie in de voormalige wasserij de IJsselstroom bij Zutphen.

De tentoonstelling bestaat uit geschilderde waterwerken van Gerrit van Meurs en industriële objecten in keramiek van Janneke Makkink. De waterwerken en fabrieken vormen volgens de organisatie een prachtige combinatie voor een expositie in een industrieel pand als de IJsselstroom, gelegen in de uiterwaarden aan het water.

Nu de voormalige wasserij zijn oude glorie terug heeft en de bouwvakkers het terrein hebben verlaten, openen de eigenaren het pand gedurende drie weekenden voor liefhebbers van industrieel erfgoed en kunst. Marian van Leeuwen en Silvester van Veldhoven besloten de IJsselkamer en de wasserij, waar ooit de wasketels stonden, tijdelijk in te richten als expositieruimte.

Beeldend kunstenaar Gerrit van Meurs: “Water is in mijn werk alom aanwezig. Het gaat me niet zozeer om de rivier. Oevers mijd ik. Het gaat me louter om water.” Van Meurs brengt de schittering, beweging, ritme, kleuren en reflectie van water tot leven. De kunstenaar exposeerde eerder onder andere in het Gemeentemuseum Den Haag. Ook nam hij deel aan de film Denkend aan Holland van Jan Wouter van Reijen.

Janneke Makkink zegt geïnspireerd te zijn door industriële architectuur en het thema perspectief. Zij brengt de naar alle kanten uitstulpende ruimten van utilitaire gebouwen zoals fabrieken terug tot essentiële vormen. Productiehallen trekken als een platte harmonica voorbij. Minimale accenten, een boogrand, een raam, een schoorsteen, verlevendigen het resultaat. Makkink heeft haar eigen expositieruimte Huis van Klei in Haarlem en doet mee aan de jaarlijkse Kunstlijn Haarlem, de oudste en grootste atelierroute van Nederland.

De expositie in de IJsselstroom is te zien van 22 maart tot en met 6 april, steeds op vrijdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur en tevens op tweede paasdag.