Illegale sloop en kap bedreigt Kasteel Beverweerd

De Nederlandse Kastelenstichting (NKS) en erfgoedvereniging Bond Heemschut maken zich ernstig zorgen over de aantasting van het rijksmonumentale ensemble van kasteel Beverweerd in Werkhoven (gemeente Bunnik).

Zonder benodigde vergunning zijn onderdelen, waaronder monumentale hekwerken, bomen en parkaanleg verwijderd en vernield. De erfgoedorganisaties vrezen dat het kasteel zelf straks eenzelfde lot ten deel valt omdat tevens een voorgenomen verbouw van het interieur op handen is.

Kasteel Beverweerd dateert in oorsprong uit de 13e eeuw en is gelegen binnen de historische parkaanleg uit rond 1830.

Plan afgekeurd

Kasteel Beverweerd is sinds medio 2017 eigendom van Sjan van Ettekoven van de SVE groep. Een door haar ingediend plan voor grootschalige woningbouw op het kasteelterrein is vooralsnog door de gemeente Bunnik afgekeurd.

Volgens de NKS en Heemschut valt te vrezen dat ‘nieuwe plannen evenzeer ernstige schade zullen toebrengen aan het historische ensemble, omdat het de bedoeling wordt om nieuwbouw in het kasteelpark te plegen’.

Daarnaast is huns inziens sprake van wantrouwen jegens de ontwikkelaar vanwege ingrepen die zonder vergunning werden uitgevoerd.

‘Blij met stop’

De NKS en Heemschut zijn blij dat de gemeente Bunnik inmiddels een stop heeft opgelegd. Beide organisaties beraden zich op ‘snelle en noodzakelijke acties om verdere aantasting van het erfgoed te voorkomen’.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.