In ’t oude café

De porseleinen biertap is overwoekerd met sierlijke art-nouveauranken. Dat is niet het enige authentieke detail van Café Laros in het Gelderse dorp Velp. Ook het glaswerk, de wandafwerking, de stoelen en de tafels horen bij het originele interieur uit 1912.

De afgelopen jaren kreeg het rijksmonument de opknapbeurt waar het al tijden naar snakte. Daarbij liet eigenaar Max Franken de caféruimte in zijn huis in oude staat. Dit als eerbetoon aan zijn grootouders, die het café hadden gekocht van de laatste kroegbaas en het volledig intact hadden gelaten. Zijn zus, architect Vera Franken, leidde de restauratie.

In gesprek

Tijdens de uitvoering zijn ze voortdurend in gesprek gebleven: de eigenaar, de architect, de bouwbedrijven, de gemeente Rheden en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). “Als je zo’n samenwerking vroeg begint, valt optimaal gebruik te maken van elkaars kennis en neem je elkaar mee in het proces”, zegt de rijksdienst.

Energiezuinig

In een moeite door is het monument in Velp energiezuinig gemaakt. Het gebouw uit 1866 blijft tegenwoordig op temperatuur met bodemwarmte via wand- en vloerverwarming. Dankzij een ademende isolatietechniek kampt het voormalige dorpscafé niet met condens. Bij speciale gelegenheden is Café Laros open.

Foto: Als eerbetoon aan zijn grootouders liet de eigenaar de caféruimte in oude staat (foto Petra Appelhof).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.