Inclusieve Monumentendag op begraafplaatsen rond Ieper

De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) neemt op zondag 12 september in Vlaanderen op verschillende Commonwealth begraafplaatsen rond Ieper deel aan Open Monumentendag. Duurzaam en inclusief beleid heeft bij de organisatie prioriteit.

Zo streeft de CWGC niet alleen naar gelijke behandeling van alle soldaten die zij herdenkt, maar wil zij ook haar steentje bijdragen en ervoor zorgen dat alle bezoekers zich welkom voelen om haar prachtige erfgoed te bezoeken.

Aansluitend bij het Europese thema ‘Inclusief erfgoed’ en in samenwerking met verschillende lokale partners, ontwikkelde de CWGC een scala inclusieve en gezinsvriendelijke activiteiten.

Voel- en luisterrondleidingen

Zo houdt zij op Tyne Cot Cemetery en Memorial (Passendale) speciaal ontwikkelde voel- en luisterrondleidingen voor iedereen, maar in het bijzonder voor blinden en slechtzienden.

De CWGC doet dat in samenwerking met ervaringsdeskundigen van vzw’s Blindenzorg Licht en Liefde, die slechtziende en blinde mensen helpt een kwaliteitsvol leven uit te bouwen, en VeBeS.

Al wandelend ontdekt de bezoeker luisterend en voelend de monumentale begraafplaats. De rondleidingen duren een uur en beginnen om 10.00 uur, 11.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur (Adres: Vijfwegestraat, 8980 Zonnebeke).

Tussen 10.00 uur en 16.00 uur vinden elk uur eveneens rondleidingen plaats, gebracht door het Genootschap Passchendaele Society 1917 vzw met steun van de gemeente Zonnebeke. Gidsen nemen belangstellenden mee en vertellen persoonlijke verhalen van gesneuvelden uit alle uithoeken van de wereld (Adres: Vijfwegestraat, 8980 Zonnebeke).

Achter de schermen

De afgelopen vijf jaar restaureerde de CWGC in en rond Ieper 24 Commonwealth-begraafplaatsen met financiële steun van de Vlaamse overheid.

Hoe zij dit historisch erfgoed opknapt, is tijdens Open Monumentendag te zien op Hedge Row Trench Cemetery. Doorlopend van 10.00 uur tot 18.00 uur staan ambachtslieden en tuinmannen klaar om hun skills te demonstreren.

Wie graag zelf de beitel ter hand neemt, wordt door vakmensen begeleid in het graveren van de eigen initialen in een stukje (gerecupereerde) Portland-natuursteen.

Ook op deze locatie staan begeleide rondleidingen gepland. Ze duren een half uur en beginnen om 10.00 uur, 11.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur (Adres: Verbrandemolenstraat, 8902 Ieper – Palingbeek).

Verhalen over de diversiteit van de graven  

Hooge Crater Museum en Bellewaerts pakt uit met inclusieve rondleidingen op CWGC Hooge Crater Cemetery te Ieper, met aanwezigheid van een doventolk en speciale aandacht voor bezoekers met een visuele beperking.

Aan de hand van de graven vertelt een gids het verhaal van WOI op Hooge, zowel over de jaren heen als over de verschillende naties, religies als leeftijden. Bezoeken beginnen om 10.00 uur, 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur (Adres: Meenseweg 467, 8902 Ieper).

Alle praktische informatie en reservaties is te vinden op www.cwgc.org/opendays, beschikbaar per mail via visitorcentre@cwgc.org, in het informatiecentrum (Menenstraat 33, Ieper) of telefonisch op 057 35 27 91 (van woensdag tot zondag, tussen 10.00 uur en 18.00 uur).

Gratis activiteitenboekje

De CWGC introduceert ook een gloednieuw activiteitenboekje voor kinderen van 6 tot 12 jaar, gratis te verkrijgen op Hedge Row Trench Cemetery en Tyne Cot Cemetery.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.