Indiase ambassadeur opent Katoendrukkerij Amersfoort

Na maanden vertraging wordt op 24 oktober De Katoendrukkerij in de Volmolen te Amersfoort officieel geopend. De ambassadeur van India Venu Rajamony verricht met verantwoordelijk wethouder Willem-Jan Stegeman de handeling. Een en ander in het kader van het gedeelde culturele erfgoed tussen India en Nederland.

De eerste katoendrukkerij van Europa vestigde zich in de 17e eeuw eveneens in Amersfoort. De betreffende druktechniek kwam destijds vanuit India met de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) naar Nederland. Met de opening van de Katoendrukkerij krijgt de Keistad in ons land de eerste en enige hierin gespecialiseerde ambachtelijke werkplaats. En wel op een toepasselijke locatie, want de Volmolen staat symbool voor het eeuwenlange belang van de lokale textielnijverheid.

Website

Vanaf woensdag 28 oktober staan op www.dekatoendrukkerij.nl data waarop geïnteresseerden kunnen inschrijven voor een korte rondleiding om kennis te maken met het verhaal van de Katoendrukkerij.

Nadat rijksmonument de Volmolen in 2017 leegkwam, riep eigenaar de gemeente Amersfoort op plannen voor een toekomstige invulling in te dienen. Uit allerlei initiatieven koos een commissie voor De Katoendrukkerij. Een passender bestemming voor hét monument uit de rijke textielnijverheid van de stad was er volgens haar niet.

De afgelopen maanden knapte de plaatselijke overheid de Volmolen van binnen op en werd ingezet op verduurzaming van het 375 jaar oude pand.

Winkel en gastenkamers

Naast een uitgebreid lesaanbod katoendrukken, gastdocenten en een lesprogramma voor scholieren, komt er een kleine winkel met onder meer verkoop van houten stempels, handbedrukte textiel en papier.

Diverse ruimtes zijn te huur voor workshops en bijeenkomsten. Er zijn twee gastenkamers in de Volmolen en men kan er zijn trouwceremonie houden.

Vrijwilligers verzorgen samen met initiatiefneemster Nathalie Cassée de openstelling van woensdag tot en met zondag. Bezoekers maken kennis met katoendrukken, de Volmolen en de textielnijverheid in Amersfoort.

Vanwege de geldende COVID-19 maatregelen kunnen geïnteresseerden slechts op afspraak langskomen. Op de website www.dekatoendrukkerij.nl is het komende programma te vinden op het gebied van ambacht, cultuur en erfgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.