Meteen naar de inhoud

ING leent Stadsherstel Amsterdam 58 miljoen

De ING verstrekt Stadsherstel Amsterdam een lening van 58 miljoen euro met een duurzaam en sociaal karakter. Met het geld kan de erfgoedorganisatie monumenten in haar portefeuille verduurzamen, met inbegrip van panden waar verduurzaming moeilijker is.

Door de financiering van ING Business Banking Real Estate Finance Nederland worden de banden tussen de bank en Stadsherstel verder versterkt: ING is al sinds de oprichting in 1956 grootaandeelhouder van de erfgoedorganisatie.

Stadsherstel Amsterdam heeft in haar bestaan tot dusver meer dan 750 panden in ’s lands hoofdstad en 45 kilometer daaromheen met historische en monumentale waarde begouden die anders veelal gesloopt zouden zijn.

Kasteel Nederhorst

Met de kapitaalinjectie gaat Stadsherstel haar portefeuille toekomstbestendig maken. Zo zal zij onder meer kasteel Nederhorst in Nederhorst den Berg (foto) transformeren, restaureren en verduurzamen naar energie A-label. In en rond het kasteel wordt een dertigtal huurappartementen voor sociale huur, middenhuur en het hogere huursegment verwezenlijkt.

“Behoud van monumenten daagt uit historische panden te verduurzamen, zodat deze ook een bijdrage kunnen leveren aan de klimaatdoelstellingen en bewoners energiezuinige huizen kunnen bieden”, verklaart Hein Wegdam, directeur Real Estate Finance bij ING. “Hiervoor trekken Stadsherstel en ING samen op en verstrekken we een financiering met een maatschappelijke insteek. Daarbij vinden we het belangrijk dat wonen in deze prachtige historische gebouwen mogelijk moet zijn voor diverse inkomensgroepen”.

‘Mooi gebaar’

Directeur Onno Meerstadt van Stadsherstel Amsterdam spreekt van een ‘mooi gebaar’. “Wij waarderen het enorm dat we deze lening onder prima voorwaarden verstrekt krijgen. Stadsherstellen kunnen wij niet alleen. Alle hulp is welkom”.

Stadsherstel redt monumenten en beeldbepalende panden door ze te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren. De panden, die voor een positieve exploitatie zoveel mogelijk voor publiek worden opengesteld, worden in bezit gehouden, waarmee een goede staat van onderhoud is gegarandeerd.

Duurzame lening

Voor de transactie, voor een deel bestaand uit een duurzame lening, heeft ING naar eigen zeggen de sociale component meegewogen. Ook is verder gekeken dan naar de standaard risicoprofielen voor vastgoed: de financiering betreft namelijk ook panden die niet als onderpand dienen.

Temeer omdat Stadsherstel een maatschappelijk doel heeft, haar huuropbrengsten gemiddeld genomen onder de marktprijs liggen en vanwege het speciale karakter van het vastgoed is dit geen standaard project. Daardoor neemt de bank in dit bijzondere geval genoegen met een lager rendement.

Foto: Kasteel Nederhorst in Nederhorst den Berg wordt binnenkort gerestaureerd (foto Stadsherstel).

1 reactie op “ING leent Stadsherstel Amsterdam 58 miljoen”

  1. Nu restauratie prachtig, een dertigtal sociale huurappartementen heel jammer. Het is een doodzonde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: