Ga naar de inhoud

Ingrijpende verbouwing Mondriaanhuis Amersfoort

mondriaantre

Het Mondriaanhuis gaat ingrijpend verbouwen. Vanaf maandag 5 december sluit het museum in Amersfoort zijn deuren om op 7 maart 2017 geheel vernieuwd weer open te gaan. In de verbouwingsperiode worden werken uit de collectie Esser – schilderijen en tekeningen uit het begin van Mondriaans loopbaan – tijdelijk in Museum Flehite getoond.

Een bezoek aan het verbouwde Mondriaanhuis wordt volgens de directie volgend jaar een verrassende kennismaking met de eigenzinnige kunstenaar en een museale beleving voor jong en oud. Bezoekers reizen straks in het geboortehuis door het leven van Mondriaan, ontdekken zijn iconische werk, ’s mans spirituele vorming, zijn interesses en vrienden.

In de nieuwe expositie wordt gebruikt gemaakt van de jongste audiovisuele technieken, waardoor bezoekers als het ware in het hoofd van de kunstenaar kruipen en zijn artistieke zoektocht kunnen ervaren. De tentoonstelling eindigt in het zogenoemde Doe-het-zelf-atelier, de werkplaats waar iedereen die geïnspireerd is geraakt door Mondriaan een eigen kunstwerk mag creëren.

Flehite

Vanaf 13 december zijn negen Mondriaans uit de collectie Esser in Museum Flehite te zien. De arts J.F. S. Esser (1877 – 1946) bezat destijds een van de omvangrijkste verzamelingen Nederlandse moderne kunst.

De collectie telde rond 1912 niet minder dan 800 werken, waarvan liefst tachtig van Mondriaan; alle naturalistische schilderijen uit de beginperiode van de kunstenaar, omdat de verzamelaar abstract werk niet zo kon waarderen. Een van de erven van Esser, dochter Carla, heeft het Mondriaanhuis negen werken in langdurig bruikleen gegeven. Die landschappen en stadsgezichten zijn vanaf 13 december tijdelijk in Museum Flehite te zien.

Mondriaan to Dutch Design

Het Mondriaanhuis heropent als gezegd op dinsdag 7 maart, de geboortedag van Piet Mondriaan. De nieuwe tentoonstelling maakt onderdeel uit van het landelijke themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’.

In 2017 is het 100 jaar geleden dat kunststroming De Stijl werd opgericht. Om dat te vieren worden volgend jaar door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen gehouden: van Drachten tot Den Haag en van Utrecht tot Eindhoven. In Amersfoort doen naast het Mondriaanhuis Kunsthal KAdE en architectuurcentrum FASadE mee aan het programma.

www.destijlutrechtamersfoort.nl
www.mondriaantotdutchdesign.nl