Interieur en Lifestyle op Kasteel De Haar

foto

Kasteel de Haar Utrecht presenteert van 7 september tot en met 30 november 2016 de tentoonstelling Interieur en Lifestyle op De Haar. Voor het eerst in de geschiedenis toont het kasteel de originele ontwerptekeningen van meesterarchitect Pierre Cuypers, afkomstig uit de collectie van Het Nieuwe Instituut.

Gastconservator Barbara Laan, architectuurhistoricus en publicist over interieurhistorische onderwerpen in boeken en artikelen, stelde de tentoonstelling samen.

De Main Hall van het kasteel wordt teruggebracht naar de situatie van omstreeks 1900, de tijd van de opdrachtgevers: de puissant rijke barones Hélène de Rothschild en baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar; zij behoorden tot de internationale beau monde.

Petra Blaisse, ontwerper en oprichter van de multidisciplinaire ontwerpstudio Inside Outside, geniet internationale bekendheid met indrukwekkende interieur interventies. In een film bij de tentoonstelling komt haar visie op Kasteel de Haar tot leven.

Wonen in Weelde

De lifestyle van barones Hélène en baron Etienne was internationaal georiënteerd en sloot aan bij die van de hoogste kringen. De herbouw van hun ‘vakantiehuisje’, de in 1891 geërfde negen eeuwen oude kasteelruïne, duurde maar liefst 20 jaar.

De Haar behoort sinds die tijd tot de top van zomerverblijven van de internationale beau monde van omstreeks 1900. Architect Cuypers zorgde voor de Gotische stijl die buitengewoon goed paste bij de middeleeuwse wortels van het geslacht Van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Barones Hélène koos voor meer glamour in inrichting en interieur, passend bij de smaak van de prominente kringen waarin zij verkeerde. Oud en nieuw geld smolten samen tot een nieuw uniek geheel.

Deftige diva Hélène gaf internationaal prestigieuze interieurfirma’s zoals Maple & co. en Maison Jansen, bekend van ontwerpen voor Europese koningshuizen, opdracht voor zitmeubelen, kasten en slaapkamers. De style Rothschild naar voorbeeld van haar stadspaleis in Parijs sloot aan bij de smaak van de 18e-eeuwse Franse aristocratie waar de relatief jonge adel uit deze joodse bankiersfamilie zich aan spiegelde. Zalen werden volgens de conventie tot de nok toe gevuld met een mix van eigentijdse en antieke meubelen, porselein, schilderijen, wandtapijten en asiatica. Een keur aan kunst en kitsch kocht het echtpaar tijdens zijn bijna twee jaar durende huwelijksreis.

Deftig decoreren

Voor de tentoonstelling Interieur en Lifestyle op De Haar dook gastconservator Barbara Laan het depot en het huisarchief in.

Zij selecteerde voorwerpen uit het depot die voor het eerst voor publiek te zien zijn zoals het huwelijkscontract uit 1887 van de baron en de barones, een leren boekje met verguldsel in een paars fluwelen foedraal. Maar ook een spectaculair blauw met rood oosters vloerkleed van 100 vierkante meter dat exclusief voor de expositie tijdelijk terug komt in de Main Hall.

Verder zijn unieke ontwerptekeningen te bewonderen uit de archieven van De Haar en van Cuypers, in prachtige kleuren geaquarelleerd. De tekeningen zijn afkomstig uit Het Nieuwe Instituut en nooit eerder op locatie, dus naast de uitgevoerde situatie aan het publiek getoond. De combinatie brengt een bijzondere historische sensatie te weeg.

Visie Petra Blaisse

Petra Blaisse is ontwerper en oprichter van de multidisciplinaire ontwerpstudio Inside Outside, bekend van indrukwekkende interieur interventies, onder meer in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Blaisse werkte samen met bekende architecten als Rem Koolhaas (OMA) en Francine Houben (Mecanoo). Barbara Laan nodigde haar uit voor een vraaggesprek dat te zien is in een film bij de tentoonstelling. In het gesprek komt de visie van Blaisse op Kasteel de Haar tot leven. Haar werk zou heel passend zijn in het kasteel omdat het zowel monumentaal en krachtig is als – door het veelvuldig gebruik van stoffen – zacht en beweeglijk.

Blaisse beschouwt haar eigen ontwerptekeningen als ‘recepten’, met wetenschappelijke en technische componenten. Hoe kijkt zij tegen de ontwerptekeningen van Cuypers, maar ook van Maple & Co en Maison Jansen aan? Wat valt haar op aan de soorten textiel in het kasteel, de materialen, de kleuren, de afwerking met passementen? Hoe is dat in hedendaagse interieurs? Wat voor soort materialen en welke kleuren zou Blaisse zelf gebruiken op Kasteel de Haar?

Bezoekersinformatie

Op deze en vele andere vragen geeft de tijdelijke tentoonstelling Interieur en Lifestyle op De Haar van 7 september tot en met 30 november 2016 antwoord. Kasteel de Haar is zeven dagen per week geopend van 11.00 uur – 17.00 uur. Voor online tickets, actuele agenda en meer informatie zie www.kasteeldehaar.nl