I/O-gebouw Nijmegen Leefbaarste Gebouw van Nederland

tien

Het I/O-gebouw in Nijmegen, waar de faculteit educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is gevestigd, is winnaar van de Leefbaarheidsprijs 2014. De redactie van De Nieuwe Draai koos het gebouw uit ruim veertig nominaties die waren ingezonden door het publiek na een oproep in NRC Handelsblad (bijlage The Optimist) van 27 september 2014.

Mens centraal

Volgens de redactie van De Nieuwe Draai is ‘in alles te merken dat de mens centraal staat in het IO-gebouw’.

Zo is het complex open door een groot atrium, maar doordat dat taps toeloopt en speels wordt onderbroken, voel je je er nooit verloren. Ook de akoestiek en het klimaat zijn er prettig. Overal zijn werk- en ontmoetingsplekken waar studenten, docenten en medewerkers gebruik van maken. Verder houdt het gebouw rekening met zijn buren: de trapsgewijze gevel en iets gedraaide positie ten opzichte van de weg zorgen ervoor dat de naastliggende woningen toch zon in hun tuin krijgen. Bovendien is het I/O-gebouw zo duurzaam dat het meer energie opwekt dan dat het verbruikt.

Altijd licht

“Vanaf het eerste moment voelden wij ons er thuis,” zeggen studenten en medewerkers over het gebouw, dat ontworpen is door het Haagse architectenbureau LIAG.

“Het is hier altijd licht. Het is vriendelijk en er hangt een goede sfeer.” En: “Het is een groot gebouw waar je je niet klein voelt.” De reacties van gebruikers laten zien dat het I/O-gebouw, dat in mei 2014 in gebruik is genomen en dat op dinsdag 25 november feestelijk is geopend in aanwezigheid van minister Jet Bussemaker (Onderwijs), niet zozeer gaat om de stenen, maar om mensen en leven.

De Nieuwe Draai

De Nieuwe Draai is een online platform over leefbare omgevingen. Het bevat een leefbaarheidsindex met de beste leefbare gebouwen en gebieden, in Nederland en daarbuiten. Daarnaast heeft het een online magazine dat alle aspecten van een leefbare omgeving belicht.

Copyright LIAG/Ben Vulkers