Ga naar de inhoud

Imposant zeiljacht Jacques Brel varend erfgoed

Restauratie van het monumentale zeiljacht Askoy II – ooit eigendom van zanger, componist en tekstschrijver Jacques Brel – nadert zijn voltooiing. Nu de ingrijpende opknapbeurt praktisch achter de rug is, wil Vlaams minister Matthias Diependaele (Onroerend Erfgoed) het schip beschermen.

“Het jacht heeft historische, industrieel-archeologische en sociaal-culturele waarden”, aldus motiveert de bewindsman zijn beslissing. “Het schip getuigt van de voorname rol die de jachtenbouw innam in de jaren kort voor en na de Tweede Wereldoorlog, tot diep in de jaren 1960. Het toont ook de kwaliteit die scheepswerven in Vlaanderen vroeger hadden”.

Diependaele, die zondagochtend 13 juni een werkbezoek bracht aan het schip, was vol lof over de vorderingen en over de vele vrijwilligers, die aan de restauratie bijdragen.

Imposant

De Vlaamse minister noemt de Askoy II ‘imposant, zowel qua scheepsarchitectuur en vaareigenschappen als wat betreft het unieke verhaal van de ontwerper en eigenaars’.

“Brel voer met de Askoy II naar de Markiezenarchipel in Frans-Polynesië. Ik ben blij dat de broers Staf en Piet Wittewrongel uit Blankenberge zich in dit project hebben vastgebeten. De tot dusver uitgevoerde restauratie laat de erfgoedwaarden van het schip zien. Daarom wil ik de procedure beginnen om het jacht te beschermen als varend erfgoed”.

De Askoy II was in de jaren zestig in België het grootste zeiljacht van het land. Het werd zelfs opgenomen in de lijst van 20 mooiste jachten ter wereld. Hugo Van Kuyck, een Antwerpse ingenieur-architect met een indrukwekkend levensverhaal, ontwierp het schip indertijd voor zichzelf, in samenwerking met Raymond Derkinderen.

Verkommeren in Nieuw-Zeeland

Meer dan 10 jaar lag het jacht te verkommeren onder zee en zand in Nieuw-​Zeeland. In 2008 werd het door de vzw Save Askoy II opgegraven en terug naar Vlaanderen gebracht.

De broers Wittevrongel, de drijvende krachten achter de restauratie, leerden de internationaal vermaarde liedjeskunstenaar Jacques Brel persoonlijk kennen toen die zeilen nodig had om het schip vaarklaar te maken. Hij kwam bij Zeilmakerij Wittevrongel terecht en zo ontstond een vriendschapsband.

Bouwer

Bouwer Hugo Van Kuyck van de Askoy II was een man met vele levens. Hij doceerde onder meer bouwkunde aan de universiteit van Yale, belandde tijdens WO II in het Amerikaanse leger waar hij cruciale kaarten van de kust maakte en materiaal ontwierp die de landing op Omaha Beach op D-day mogelijk maakte.

Na de oorlog ontwierp hij als ingenieur-architect verschillende Antwerpse iconische gebouwen, waaronder Den Bell, het kantoor van E.B.E.S (in samenwerking met Léon Stynen) en een deel van de woonwijk Luchtbal: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/122126

Jacques Brel kocht het jacht in 1974 van Van Kuijck en leerde ermee zeilen. Na zijn tocht naar de Markiezenarchipel in Frans-Polynesië verkocht hij het weer in 1976.

Foto: Vlaams minister Matthias Diependaele (Onroerend Erfgoed) bezoekt de Askoy II, ‘het jacht van Jacques Brelschip’. bij de de broers Staf en Piet Wittewrongel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.