Ga naar de inhoud

Woonhuis Jan de Jong krijgt monumentenstatus

Woonhuis Jan de Jong krijgt monumentenstatus

Het huis van architect Jan de Jong, meesterwerk van de Bossche School, wordt rijksmonument. Het pand, sinds maart 2017 eigendom van de 100-jarige Vereniging Hendrick de Keyser, wordt algemeen erkend als een uiterst belangrijk voorbeeld uit de wederopbouwperiode. In de nieuwe MONUMENTAAL, die vanaf morgen (vrijdag 16 februari) verkrijgbaar is, een uitvoerige reportage over het bijzondere onderkomen in Schaijk (Noord-Brabant).

Tijdloze architectuur

Jan de Jong (1917-2001) combineerde met groot gevoel voor ruimte, maatvoering en ordening, abstracte traditionele vormen met moderne bouwmaterialen. Hierdoor ontstond een welhaast tijdloze architectuur. In zijn eigen woonhuis, uit 1967-1968, creëerde hij een besloten ingetogen leefwereld waar de ruimtelijkheid en het spel van ritmische verhoudingen de bezoeker elke keer weer imponeren.

Het ontwerp roept associaties op met oude mediterrane kloosters. Voor het huis ligt een atrium en op het huis staat een klokkenstoel. Opvallend zijn de kolommen die gebruikt zijn om ruimtes vorm te geven en in te delen. Aan het ontwerp liggen zorgvuldig gekozen maatverhoudingen ten grondslag op basis van de theorie van het Plastische Getal. In de detaillering is door de architect gezocht naar vereenvoudiging en beperking, waardoor vormen en vlakken sterk spreken. Het huis heeft hierdoor alle kenmerken waarom de Bossche School zoveel waardering geniet.

Collectie 20e-eeuwse huizen

Eigenaar Hendrick de Keyser is vooral bekend om haar bezit van 17e en 18e-eeuwse monumenten in oude binnensteden. De aankoop van het woonhuis van Jan de Jong past in het beleid deze collectie selectief uit te breiden met spraakmakende 20e-eeuwse Nederlandse architectuur.

Tot de verzameling behoren inmiddels ook huizen van Gerrit Rietveld, Sybold van Ravesteyn, Ben Merkelbach en Abe Bonnema. In 2013 kocht de vereniging een huis ontworpen door Dom Hans van der Laan, grondlegger van de Bossche School, en in 2016 werd zelfs een compleet modernistisch wijkje uit de jaren vijftig in de Noordoostpolder verworven.

Foto: De woonkamer in het huis van Jan de Jong (foto Arjan Bronkhorst).