Ga naar de inhoud

Jubilerend NEMO Museum land in met Science Tour

Het NEMO Science Museum in Amsterdam bestaat 100 jaar. Speciaal voor het jubileum trekt het wetenschapsmuseum het land in met de zogenoemde NEMO Science Tour én worden alle Nederlanders opgeroepen vragen in te sturen op NEMO100jaar.nl. Op dinsdag 5 september was de aftrap.

Volgens algemeen directeur Géke Roelink is het de bedoeling met de tour de wereld van wetenschap en technologie spelenderwijs dichterbij het publiek te brengen. “Van Leeuwarden tot Geleen, we gaan heel Nederland door om nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Want nieuwsgierigheid is het vliegwiel voor antwoorden op grote en kleine uitdagingen nu en straks”.

Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid, zelf ontdekken en spelenderwijs leren loopt als een rode draad door de geschiedenis van het museum. Want, zo is de gedachte, om tot creatieve oplossingen te komen voor uitdagingen van de toekomst zijn nieuwsgierige mensen nodig.

Roelink: “Nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat je blijft groeien, als kind én als volwassene. Daarom wakkeren wij nieuwsgierigheid aan én roepen wij iedereen op NEMO vragen te stellen. Elke vraag wordt beantwoord. Vragenstellers maken kans op een ticket voor ons jubileumfeest op vrijdag 8 december”.

Het land in

Hoe blijft een vliegtuig in de lucht? Waarom verandert het geluid van een auto als hij voorbijrijdt? Kun je een raket lanceren met een fietspomp? Het valt allemaal te ontdekken in de interactieve NEMO Science Tour.

In 20 minuten worden jong en oud uitgedaagd mee te doen. Het publiek ziet hoe vragen uit het verleden hebben geleid tot spectaculaire experimenten, bijzondere uitvindingen en ontdekkingen die ons dagelijks leven hebben veranderd. De tour is tot en met december 2023 op tal van plekken in Nederland te zien.

Spektakel op het water

Op vrijdag 8 december, de officiële verjaardag van NEMO, worden wetenschappelijke experimenten uitgevoerd in een spectaculaire show op het water aan het Oosterdok in Amsterdam. Zaterdag 9 en zondag 10 december, tijdens het Festival van de Nieuwsgierigheid, is het museum voor alle bezoekers gratis toegankelijk.

Beknopte geschiedenis

Van volgepakte rommelzolder tot interactief museum met ruim 700.000 bezoekers per jaar. Het NEMO is in 100 jaar flink getransformeerd. Schilder en verzamelaar Herman Heijenbrock richtte in 1923 het Museum van den Arbeid in Amsterdam op, met het doel om de gewone burger en de jeugd in het bijzonder te betrekken bij ontwikkelingen in de industrie en meer te leren over technologie. Het museum kreeg in 1954 de naam Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek (NINT). Na een aantal verschillende locaties werd in 1997 het iconische gebouw boven de IJtunnel geopend. NewMetropolis zoals het toen heette, werd later omgedoopt tot NEMO.

Vragen insturen

Iedereen kan vragen insturen op NEMO100jaar.nl .Daar is ook een overzicht te vinden met alle jubileumactiviteiten.

Partner

De jubileumviering is mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij, hoofdpartner van het jubileumprogramma van NEMO. Met de bijdrage wil de loterij cultuurbezoek vergroten en nieuw publiek naar musea trekken.

Foto: Aftrap NEMO Science Tour (foto DigiDaan).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d