Ga naar de inhoud

Jarige Dendrologische Vereniging koninklijk

De Nederlandse Dendrologische Vereniging (NDV) is onderscheiden met het predicaat koninklijk. Tijdens de viering van het 100-jarig bestaan van de NDV in Hotel de Wereld in Wageningen, reikte de Gelderse commissaris van de Koning Henri Lenferink de bijbehorende oorkonde uit aan NDV-voorzitter Jos Koppen.

Oprichting

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is op 10 juni 1924 in Wageningen opgericht. Aanleiding was de verwarring over de naamgeving van houtige cultuurgewassen. Landschapsarchitect Leonard Springer zette de eerste stappen om deze verwarring op te lossen.

Al na het eerste jaar publiceerde de NDV een jaarboek en nam deel aan belangrijke projecten zoals het onderzoeken van vervangend sortiment voor door ziekte bedreigde iepen. Tegenwoordig is de vereniging actief in sortimentskeuringen bij de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) en publiceert zij met haar het jaarboek Dendroflora. De NDV organiseert jaarlijks een dendrologendag en biedt excursies, studiedagen en cursussen over plantengeografie en biodiversiteit.

Waardering

CdK Lenferink motiveerde waarom de vereniging zich voortaan koninklijk mag noemen: “Het predikaat symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de koning. De NDV verdient waardering. Zij zet zich al honderd jaar in voor studie en naamgeving van bomen en struiken, maar ook voor het actief verspreiden van die kennis in de samenleving”.

Wageningse vereniging

Wagenings burgemeester Floor Vermeulen is beschermheer van de NDV. Als zoon van een boomkweker draagt hij de vereniging een extra warm hart toe. “De NDV hoort bij uitstek bij Wageningen, de stad die al meer dan honderd jaar dé plek is voor onderwijs en onderzoek naar land- en tuinbouw in de breedste zin van het woord. Ook in de huidige tijd waarin biodiversiteit onder druk staat en klimaatverandering ook de bomenteelt bedreigt, blijft de NDV actief om actuele kennis te delen. Het predicaat koninklijk is een terechte eer voor deze bloeiende vereniging”.

Foto: NDV-voorzitter Jos Koppen ondertekent de bepalingen behorend bij het koninklijk predicaat koninklijk (foto Geerten Kalter).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.