Jarige molenaar Nooit Gedacht koninklijk onderscheiden

Op zijn verjaardag is molenaar Dirk-Jan Abelskamp van molen Nooit Gedacht in Warnsveld vanmiddag (donderdag 13 december) koninklijk onderscheiden vanwege zijn grote inzet als vrijwilliger voor molens en molenbehoud. Burgemeester Annemieke Vermeulen van Zutphen speldde hem de bijbehorende versierselen op.

Van vader op zoon

Abelskamp (59) is al sinds 1973 actief op de Nooit Gedacht, eigendom van vereniging De Hollandsche Molen. Liefde voor molens werd hem door zijn vader Dick Abelskamp, molenaar en instructeur op deze stellingmolen, met de paplepel ingegoten.

De Warnsvelder, die in 1978 slaagde voor zijn molenaarsexamen, viert dit jaar zijn 40-jarig molenaarsjubileum. Sinds 1 januari 2007 is hij lid van de examencommissie van De Hollandsche Molen en neemt hij examens af van cursisten die door het Gilde van Vrijwillige Molenaars zijn opgeleid. Sedertdien heeft hij bijna 200 kandidaten geëxamineerd. Zowel het molenaarschap als zijn functie als examinator doet hij naast zijn betaalde baan.

Ambassadeur

De welbespraakte Abelskamp staat in alle opzichten te boek als rechtgeaard ambassadeur van molens, molenbehoud en het molenaarsambacht.

In het bijzonder klopt zijn molenhart voor de Nooit Gedacht, die al vele decennia een twee-eenheid vormt met de familie Abelskamp. Zo was hij, als aanvoerder van de energieke vrijwilligersploeg van de molen, eind vorig jaar boegbeeld van de succesvolle wervingsactie Help de Nooit Gedacht aan nieuwe fokken!

Abelskamp is voor de koninklijke onderscheiding voorgedragen door vereniging De Hollandsche Molen, de Stichting Vrienden van de Gelderse Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

Foto: Dirk-Jan Abelskamp druk in de weer met het voorleggen van de molenzeilen.