Jarige schoorsteen Woudagemaal middelpunt

In augustus is het een eeuw geleden, dat de schoorsteen van het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer werd opgeleverd. Het enorme bouwwerk, opgetrokken voor de afvoer van rook van een actief stoomgemaal, is in de loop van de jaren echter uitgegroeid tot veel meer dan dat.

De schoorsteen is een landmark, onderdeel van de skyline van Lemmer en een baken voor de scheepvaart. Reden voor de directie van het UNESCO Werelderfgoed om de schoorsteen op woensdag 7 augustus centraal te stellen in een reeks activiteiten voor jong en oud.

Schilderij maken

Amateur kunstenaars zijn welkom om een schilderij te maken met de schoorsteen als middelpunt. Opgeven via info@woudagemaal.nl  De kunstwerken worden door een professionele jury beoordeeld. De mooiste worden volgend jaar tentoongesteld bij het UNESCO Werelderfgoed.

Kinderen

Voor kinderen is er een knutseltafel om met afvalmateriaal een ‘nieuwe’ schoorsteen te maken. Verder kunnen kinderen tot en met 12 jaar een bouwplaat van de schoorsteen afhalen bij het, naast het gemaal gelegen, bezoekerscentrum en die voor 7 augustus gekleurd en versierd weer inleveren. Uiteraard levert dat een leuke prijs op.

Voordracht

Ter afsluiting verzorgt Pierre Geelen, zoon van de bouwer, een voordracht over de bouw van de jarige schoorsteen. In de baai van Lemmer is op 7 augustus ook het SKS skûtsjesilen.

Meer informatie en aanmelden voor lezing en schilderwedstrijd, zie https://www.woudagemaal.nl/nieuws

Bezoekadres

 Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer (aan de N359 Lemmer-Balk)

Foto: Jurjen Rozeboom/Waterland van Friesland.