Jesper de Raad archeologietalent 2020

Jesper de Raad is de winnaar van de Archeologietalentprijs, die dit jaar voor het eerst is uitgereikt. Volgens de jury onderscheidt de jongeman zich niet alleen door zijn bijdrage aan een waaier van activiteiten, maar vooral ook als ambassadeur van de publieksarcheologie en community archaeology.

“Met bevlogenheid zet Jesper zijn uitgebreide netwerk – lokaal en internationaal – in om zoveel mogelijk mensen te betrekken en mee te nemen in zijn passie”.

“Onmisbaar”, aldus de jury, “is bovendien zijn werk voor de Brabantse Erfgoedbende en de Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland”.

Reuvens-digi-dag

De prijs is donderdag 19 november online overhandigd tijdens de Reuvens-digi-dag door juryvoorzitter Arjan de Zeeuw, directeur kennis en advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), namens verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, OCW).

Jesper de Raad ontving een beeldje van kunstenaar Jonat Deelstra en een persoonlijk ontwikkelingstraject ter waarde van 7.000 euro, aangeboden door het Mondriaan Fonds.

Andere finalisten

De andere twee finalisten zijn Rob van Haarlem en Marlyn Everink. Marlyn, werkzaam bij de Stichting ArcheoHotspots, onderscheidt zich naar het oordeel van de jury op het raakvlak van archeologie en educatie.

Rob van Haarlem is een van de twee directeuren van Tijdlab, een jonge onderneming in de archeologie die in korte tijd naam heeft gemaakt op het gebied van 3D-presentaties en GIS toepassingen.

Beiden kregen een cheque voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkelingstraject van 3.000 euro, gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

W.A. van Es-prijs

De W.A. van Es-prijs gaat dit jaar naar Youri van den Hurk voor zijn proefschrift over de exploitatie van walvissen in de middeleeuwen.

Zie Archeologietalent voor meer informatie over de talentprijs voor jonge archeologieprofessionals.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.