Ga naar de inhoud

Jongeren met autisme in villa Duinlust Bennebroek

De verf is droog en de naam Duinlust prijkt weer boven de entree van de gelijknamige villa aan de Schoollaan in Bennebroek. Aan de maandenlange restauratie wordt op het ogenblik de laatste hand gelegd: het schilderwerk bevindt zich in afrondende fase, de keuken en pantry’s worden geplaatst en de tuin ingericht.

Erfgoedorganisatie Stadsherstel Amsterdam levert de voormalige woning van de rector van het Sint Luciaklooster op 1 juli op. Daarna nemen de nieuwe bewoners er hun intrek. Negen jongvolwassenen met autisme krijgen in het gemeentelijk monument uit 1896 een tijdelijk thuis onder begeleiding van huurder De Heeren van Zorg.

Villa Duinlust (1895), vernoemd naar een nabijgelegen buitenplaats die rond diezelfde tijd gesloopt is, ligt enigszins verscholen middenin een moderne woonwijk. Stadsherstel kon de villa overnemen van woningcorporatie PréWonen.

Het monumentale pand stond al een tijdje te koop. Omdat Duinlust een flinke opknapbeurt nodig had, viel het niet mee een koper te vinden. Het bouwwerk is de afgelopen maanden van fundering tot nok nagekeken en hersteld, zodat het weer jaren vooruit kan.

Historie

In 1896 werd bloemist Parmet eigenaar van een villa in aanbouw, gelegen aan de toegangsweg naar hofstede Duinlust waar hij zijn tuinderij had. Zijn villa vernoemde hij naar deze hofstede, die datzelfde jaar werd afgebroken voor de bouw van het klooster van de zusters Franciscanessen.

Het bestuur van het Sint Luciaklooster kocht het pand begin 20e eeuw en verbouwde het in 1926 tot woonhuis van de rector. Hierbij werd de villa vergroot en is een serre aangebouwd. Ook het glas-in-lood en een jugendstil plafond ornament stammen uit die periode.

In 1985 verrijkte woningcorporatie PréWonen Duinlust met zes appartementen. Het specifieke onderhoud en het tegelijk goed verhuurbaar houden van het monument bleek voor de corporatie echter (te) lastig, zodat zij een partij zocht voor overname. Samen met De Heeren van Zorg ontwikkelde Stadsherstel vervolgens een herbestemmingsplan, waarvan PréWonen dusdanig gecharmeerd was dat zij instemde met verkoop.

Monumentaal wonen met begeleiding

Sinds de oprichting in 1956 heeft Stadsherstel 750 monumenten en beeldbepalende panden gered in en binnen een straal van 45 kilometer rond Amsterdam.

In Heemstede bijvoorbeeld is de erfgoedorganisatie onder meer eigenaar van de Pinksterkerk en Het Wapen van Heemstede. Villa Duinlust werd in 2020 haar eerste aankoop in Bloemendaal.

Stadsherstel beoogt sinds jaar en dag het gebouwde erfgoed te behouden voor volgende generaties. Daarnaast kijkt de organisatie waar zij monumenten een tweede leven kan geven met een culturele of sociaal-maatschappelijke functie. Zo is er in Noord-Holland een groot tekort aan woonruimte voor (jong)volwassenen met autisme.

Villa Duinlust biedt deze doelgroep straks huisvesting. Eerder zijn vergelijkbare woon- en zorgvormen ondergebracht in andere monumenten, waaronder een boerderij, een kerk en een fort. Steeds is de begeleiding van de bewoners in handen van De Heeren van Zorg.

Behoud historische elementen

In samenwerking met BrandjesvanBaalen Architecten is voor de inrichting van negen woonruimtes in de villa een plan gemaakt, waarna eind vorig jaar is begonnen met de restauratie. Met als uitgangspunt behoud van zoveel mogelijk historische elementen.

De ernstig verzakte serre is gestabiliseerd, de scheuren zijn geheeld en het verrotte hout is vervangen. Ook is veel gedaan met het oog op duurzaamheid: het pand is geïsoleerd, er zijn zonnepanelen en achterzetbeglazing aangebracht, er is een warmte terugwinning ventilatiesysteem geplaatst en alle installaties zijn vernieuwd. Extra aandacht was er voor geluidsisolatie, omdat voor de doelgroep een prikkelarme omgeving belangrijk is.

Resultaat: drie appartementen met eigen douche en toilet op de begane grond en zes appartementen met entresol en eigen toilet op de eerste etage. Op de kapverdieping staan voor deze zes appartementen gemeenschappelijke douches ter beschikking. Alle appartementen hebben een eigen pantry met 2-pits kookplaat, afzuigkap, koelkast en wasbak. Waar mogelijk is de balkconstructie in het zicht gebleven; ook zijn extra ramen geplaatst voor meer lichtinval.

Kantoor

Op de begane grond bevinden zich het kantoor van De Heeren van Zorg en een grote gemeenschappelijke ruimte met keuken en serre. Deze ruimte is bijzonder sfeervol met een prachtig jugendstil ornament dat hersteld is te midden van het vernieuwde plafond.

Aan herstel van de vele karakteristieke glas-in-lood bovenlichten heeft de Vereniging Vrienden van Stadsherstel bijgedragen.

Fotobijschrift: De herbestemming van Villa Duinlust in Bennebroek nadert voltooiing (foto Xander Richters).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.