Ga naar de inhoud

Julianastraat belangrijk erfgoed voor Wageningen 

De 75 met sloop bedreigde arbeidershuizen aan de Julianastraat in Wageningen getuigen van de verworvenheden van de Woningwet 1901 en zijn daarom van groot cultuurhistorisch belang voor het verhaal van Wageningen. Dat blijkt uit onderzoek van de bureaus Van Meijel (Nijmegen) en Teake Bouma (Delft).

Aan de sloopdreiging voor het karakteristieke tuindorp uit 1915 werd eerder ruim aandacht besteed in het aprilnummer 2021 van erfgoedmagazine MONUMENTAAL.

Beide onderzoeksbureaus vinden het woningcomplex met achterstallig onderhoud voor Wageningen ook van groot architectuurhistorisch belang. “Het is een goed en inmiddels zeldzaam voorbeeld van de traditionalistische bouwtrant die gedurende het eerste kwart van de twintigste eeuw bijzonder populair was”.

Gaaf en representatief

Het complex wordt betiteld als een gaaf en representatief werk van het in volkswoningbouw gespecialiseerde architectenbureau De Roos & Overeijnder uit Rotterdam, dat vooral bekend is van het ontwerp van Het Kasteel, het stadion van eredivisievoetbalclub Sparta.

Voornoemd onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het stadsbestuur van Wageningen. Aanleiding was de aanvraag voor gemeentelijke monumentenbescherming. Die was, in het zicht van de sloopdreiging, ingediend door de landelijke erfgoedvereniging Heemschut en de verenigingen Oud-Wageningen en Wageningen Monumentaal.

‘Staat redelijk tot goed’

Een derde door de lokale overheid ingeschakeld bureau, ABT uit Velp, keek naar de bouwkundige en bouwtechnische staat van het casco. Het bureau noemt die ‘redelijk tot goed’.

Een beoogde levensduurverlenging van 30 tot 50 jaar is volgens het bureau technisch mogelijk, al worden aanzienlijke ingrepen nodig geacht om aan de huidige comfortwensen en duurzaamheidsbehoeftes te voldoen.

Twee varianten

ABT heeft voor toekomstig behoud en terugbrenging van belangrijke cultuurhistorische kenmerken twee varianten uitgewerkt. In de ene wordt ingezet op hergebruik van het bestaande casco, in de andere op behoud en herstel van de voorgevels en vervanging van het achtergedeelte door nieuwbouw.

De eerste variant zou per huis aan bouwkosten 120.000 euro vergen, de tweede 200.000 euro. Voor 75 woningen komt dat in de eerste optie neer op een investering van 9 miljoen, in de tweede variant op 15 miljoen euro.

De Woningstichting, eigenaresse van de huizen, heeft tot nu toe niets van renovatie willen weten. Die vindt ze qua resultaat te duur, ze kiest daarom voor sloop en nieuwbouw. Dat is echter tegen het zere been van veel bewoners, die al een jaar lang protesteren. Een groot deel van de buurt is met spandoeken behangen.

Het woord is nu aan burgemeester en wethouders die, rekening houdend met de onderzoeksresultaten, moeten beslissen over de monumentenaanvraag.

Foto: Een groot deel van de Julianastraat in Wageningen is met spandoeken behangen (foto Rob Lureman).

1 reactie op “Julianastraat belangrijk erfgoed voor Wageningen ”

  1. Dit voorbeeld speelt inmiddels overal in Nederland. Overal worden deze vooroorlogse buurten – veelal gebouwd als de eerste woningen van de oorspronkelijke woningbouwvereniging – door de huidige woningcorporaties niet als erfgoed maar als bouwgrond beschouwd en wordt sloop goedgepraat met als bouwgebreken aangeduid achterstallig onderhoud, te hoge kosten van renovatie en herstel, de noodzaak van energiebesparing en het bieden van meer comfort. Niet vermeld wordt dat levensduurverlenging door zorgvuldige renovatie vrijwel altijd goedkoper, beter renderend, energiezuinig en fysiek en sociaal duurzamer is dan nieuwbouw. Bovendien zijn de vooroorlogse buurten zeer in trek. Waarom dan toch dit vasthouden aan sloop?
    Hoewel sociale huurwoningen zeker niet slechter zijn dan koopwoningen worden ze dubbel zo vaak gesloopt. Dat ligt dus niet aan de woningen maar aan de eigenaren c.q. bestuurders. Hoog tijd om daar wat aan te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.