Ga naar de inhoud

Kandidaten Onroerenderfgoedprijs 2021 Vlaanderen

De drie laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2021 Vlaanderen zijn bekend. Het betreft Herenhuis Hotel d’Udekem d’Acozin in Leuven, het modernistische burgerhuis door Joseph De Bruycker te Roeselare en Villa Mon Désir in Wemmel.

De winnaar van de prestigieuze jaarlijkse competitie wordt bekend gemaakt op vrijdag 1 oktober.

Herenhuis Hotel d’Udekem d’Acoz

Hotel d’Ueke d’Acoz in Leuven werd in de loop van de zestiende eeuw gebouwd als herenhuis en nadien bewoond door adellijke families. Van 1851 tot 1884 leefde er Gérard François Xavier d’Udekem d’Acoz, aan wie het gebouw zijn naam dankt.

Toen het verbrede breedhuis en zijn classicistische zijvleugel in 1890 dienst gingen doen als schoolgebouw begon een traag maar gestaag aftakelingsproces. Vanaf 2006 bekeek de directie van het Sint-Pieterscollege de mogelijkheid van restauratie.

Meer dan een decennium later kreeg de historische rococotrap een mooie oude dag, dankzij een nieuwbouwvolume dat de grootste circulatielasten draagt. Het resultaat is een leesbaar gebouw, met respect voor het verleden en een oog op de toekomst.

Modernistisch burgerhuis door Joseph De Bruycker

Dit burgerhuis in Roeselare is een driegevelwoning uit 1932 in opdracht van eigenaar De Buscher-Declercq van het aanpalende betonbedrijf Declercq.

De bel-etagewoning is een totaalkunstwerk naar ontwerp van de Vlaamse architect Joseph De Bruycker met een interieur in samenwerking met kunstenaar Victor Servranckx en een tuin aangelegd door André Rousseau. De Vlaamse overheid beschermde het pand in 2001 omwille van zijn artistieke, architectuurhistorische en socio-culturele waarde. Originele details, zoals een van de eerste cubexkeukens, maken er een indrukwekkende tijdscapsule van.

De restauratie is voor de bewoners een levenswerk. Met de uitgevoerde werken hebben ze hun huis opnieuw opgewaardeerd tot een voorbeeld van interbellumarchitectuur; klaar voor een nieuw hoofdstuk.

Villa Mon Désir in Wemmel

Villa Mon Désir is een driegevelwoning met een opvallende tuin, in 1924-1925 gebouwd voor particulieren in het toen nog rurale Wemmel. Na een periode van verval zijn zowel het huis als de tuin gerestaureerd met oog voor detail en gebruik van oude ambachten.

De architecten keerden zo veel mogelijk terug naar de oorspronkelijke toestand, maar gingen vernieuwing tegelijk niet uit de weg. Meest opvallende wijziging is de hedendaagse kantoorruimte in de voormalige dienstkelder. Ook de woonfunctie kreeg een nieuwe definitie, met een appartement op de eerste etage en een duplex op de mansardeverdieping en zolder.

De oorspronkelijke woonfunctie op de begane grond is volledig herdacht als ontvangstruimte voor het bedrijf en voor de bewoners. Duurzame technologieën zoals warmtepompen, een ventilatie-unit en led-verlichting brengen de villa binnen in de eenentwintigste eeuw.

Beeld: fotomontage Onroerenerfgoedprijs Vlaanderen 2021.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.