Karel van Manderprijs 2021 voor twee publicaties

De Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK) heeft op haar jaarlijkse Kunsthistorische Dag de Karel van Manderprijs, de belangrijkste kunsthistorische prijs van Nederland, toegekend aan twee publicaties.

Anne Mieke Backer ontving de award voor Er stond een vrouw in de tuin. Over de rol van vrouwen in het Nederlandse landschap en David Keuning voor Bouwkunst en de nieuwe orde. Collaboratie en berechting van Nederlandse architecten 1940-1950.

Karel van Mander

De Karel van Manderprijs, die sinds 1958 wordt uitgereikt, is vernoemd naar Karel van Mander (1548-1606), grondlegger van de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Jurering vindt plaats op basis van een longlist. Dit jaar vormden architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening, tuinen landschapsarchitectuur, monumentenzorg en bouwhistorie door de eeuwen daartoe de basis.

De jury kwam tot een shortlist van acht genomineerden. Vernieuwing, belang voor het vakgebied, diepgang én leesbaarheid waren belangrijke argumenten bij de toekenning van de prijs. Omdat de twee auteurs elk een ander vakgebied behandelen, riep de jury bij hoge uitzondering twee boeken uit tot winnaar.

Vrouw in de tuin

Anne Mieke Backer – Er stond een vrouw in de tuin. Over de rol van vrouwen in het Nederlandse landschap Rotterdam, uitgeverij De Hef publishers 2016.

Volgens de jury spat van het boek van Anne Mieke Backer het plezier van de pagina’s. “Het is een levendig geschreven overzicht van vrouwen die het Nederlandse tuin- en parklandschap vanaf de vroege middeleeuwen tot op heden hebben vormgegeven, gelardeerd met zeldzame afbeeldingen, prenten en persoonlijke verhalen”.

Omdat in officiële tuinhistorische documenten de invloed van vrouwen moeilijk te traceren is, dook Backer diep in archieven en egodocumenten.

Bouwkunst en de nieuwe orde

David Keuning – Bouwkunst en de nieuwe orde. Collaboratie en berechting van Nederlandse architecten 1940-1950Nijmegen, 2017. Handelseditie proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam.

De jury vindt het boek van David Keuning historiografisch belangrijk omdat dit het verleden van Nederland in de twintigste eeuw in direct verband brengt met de geschiedenis van de architectuur, en uiteindelijk ook met de manier waarop architectuurhistorici zich daartoe verhouden. “De uitgave is door de gekozen benadering van groot gewicht voor de beoefening van de architectuurgeschiedenis in Nederland”.

Zie voor de andere genomineerden https://www.kunsthistorici.nl/nieuws/nominatieskarelvanmanderprijs2021bekend/

Foto: Anne Mieke Backer ontvangt de Karel van Manderprijs 2021 uit handen van VNK-voorzitter Lidewij Koekoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.