Meteen naar de inhoud

Karen de Vries (RUG) wint W.A. van Es-prijs van 2022

De W.A. van Es-prijs 2022 is gewonnen door Karen de Vries (Rijksuniversiteit Groningen). De award, een stimuleringsprijs voor jong onderzoekstalent op het gebied van Nederlandse archeologie, werd voor de 33e keer uitgereikt.

Aan de W.A. van Es-prijs is een oorkonde ver­bonden en een geld­bedrag van 2.000 euro beschikbaar gesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De prijs, zoals steeds uitgereikt tijdens de Reuvens­dagen, is alternerend bestemd voor een proef­schrift en een master­scriptie. Dit jaar gaat de prijs naar het beste proef­schrift van de afgelopen twee jaar.

Nederzettingsarcheologie

Karen de Vries schreef het volgens de jury methodisch sterke en goed geschreven proefschrift Settling with the Norm? Norm and variation in social groups and their material manifestations in (Roman) Iron Age (800 BC–AD 300) settlement sites of the northern Netherlands.

“In dit zeer fraai geïllustreerde en relevante proefschrift worden neder­zet­tings­gegevens van het Fries-Drents plateau op uitvoerige, vernieuwende en gedetailleerde wijze geanalyseerd. Dit om inzicht te krijgen in de wijze waarop, op verschillende sociale en ruimtelijke schalen, mensen zich in de bouw van huizen, de depositie van afval en ritueel gedrag wel of niet schikken naar wat voor de archeoloog de norm lijkt te zijn”, oordeelt de jury in haar rapport.

Vernieuwend onderzoek

Het vernieuwende onderzoek van De Vries laat zien dat huishoudens in de Nederlandse IJzertijd en Romeinse periode bewust c.q. strategisch specifieke supraregionale normen volgen, zonder afstand te doen van mogelijkheden tot expressie van meer lokale identiteiten.

De wijze waarop zij de verschillende onderdelen van de huishoudtraditie uit elkaar weet te trekken om nieuwe inzichten te krijgen is volgens de jury indrukwekkend.

De inzichtelijke schema’s die daaruit volgen kunnen de komende jaren veelvuldig gebruikt worden. Door deze metho­diek en insteek, komt De Vries tot resultaten en inzichten die relevant zijn voor de neder­zettings­archeologie in bredere zin en biedt zij een relevantie die de schaal van haar Nederlandse brondata overstijgt. De jury ziet in haar proefschrift dan ook inspiratie voor andere perioden en regio’s.

Foto: Karen de Vries (rechts) ontvangt de oorkonde die hoort bij de W.A. van Es-prijs uit handen van juryvoorzitter Lisette Kootker.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: