Kasteel Arcen in de steigers

Kasteel Arcen

Monumenten vragen blijvend onderhoud. Een kasteel vergt niet alleen vanwege zijn grootte extra werk, maar ook door de ligging. Het afgelopen jaar zijn de Tiendschuur, het poortgebouw en het koetshuis van Kasteel Arcen in Noord-Limburg onderhanden genomen. Nu is het hoofdgebouw aan de beurt.

Kasteel Arcen ligt binnen dubbele grachten. Reden waarom veel extra voorzieningen nodig zijn om bij het gebouw te kunnen komen. Eigenaar Het Limburgs Landschap heeft daarom de binnengracht voor een deel drooggepompt. Daarna konden de steigerbouwers de eerste laag opbouwen.

De komende weken gaat de rest in de steigers, zodat voegers, schilders en dakdekkers aan de slag kunnen. Om de bezoekers van de Kasteeltuinen niet te hinderen wordt nu pas actie ondernomen. Door de steiger zelf deels in te pakken kunnen de bouwvakkers en schilders ook bij slechter weer doorwerken.

Opnieuw ingrijpen

Ruim 25 jaar geleden is Kasteel Arcen gerestaureerd. Aantasting door weer en wind maakte opnieuw ingrijpen noodzakelijk. Omdat het kasteel en de kademuren in het water staan is extra werk onontkoombaar.

De voegen van de muren onder de waterlijn blijken zeer slecht. Ook moet daar muurwerk geheel vervangen worden. Bovendien dient de toegangsbrug naar het kasteel ingrijpend te worden aangepakt. Van het hele hoofdgebouw worden stukken slecht voegwerk in de gevels hersteld. Alle kozijnen worden waar nodig weer in goede staat gebracht en vervolgens van binnen en buiten geschilderd. Omdat er lekkages zijn gevonden wordt ook het dak onderhanden genomen.

Het komende toeristenseizoen van de Kasteeltuinen Arcen staat het kasteel er naar verwachting weer pico bello bij.

Foto: Limburgs Landschap begint met groot onderhoud hoofdgebouw Kasteel Arcen (Foto Mark Rovers).