Kasteel Arcen krijgt huiskapel terug

Kasteel Arcen krijgt huiskapel terug

In Kasteel Arcen in het gelijknamige dorp in de gemeente Venlo wordt de laatste hand gelegd aan reconstructie van de barokke huiskapel. De ruimte, die na voltooiing op 3 juni weer voor publiek wordt opengesteld, is de enige met gewelf in het statige buitenhuis. In vroeger dagen had bijna elk kasteel een kapel. Van dat in Arcen, gebouwd rond 1700, zijn echter foto’s noch beschrijvingen bekend. Reden waarom voor de reconstructie naast cultuurhistorisch onderzoek gebruik is gemaakt van opnamen van de kapel in het nabijgelegen kasteel Bleijenbeek (sinds WOII een ruïne) in Afferden.

Barok
Waarom de huiskapel in Kasteel Arcen is verdwenen, is onbekend. Het kan zijn dat de laatste eigenaar, de familie Deusser, bij de versobering van het kasteel in 1917 de kapel heeft verwijderd. De familie was Duits Evangelisch en had mogelijk geen behoefte aan de rijke Roomse cultuur. Omdat het dubbel omgrachte buitenhuis in het dorp in Noord-Limburg diverse karakteristieke barokelementen rijk is, is voor de reconstructie gekozen voor een barokstijl. De (voormalige) kapel ligt tussen de ‘Groote Saal’ met barokke schilderingen, houtsnijwerk en stucwerk en de Florakamer met een unieke barokke plafondschildering.
Aangezien de regio tijdens de bouw van het kasteel Pruisisch was, viel de keus op een Duitse barokstijl. Via bruikleen is het gelukt 17e en 18e eeuws meubilair en schilderijen te krijgen. Uit een museumcollectie is bovendien een barokaltaar beschikbaar gekomen met marmeren zuilen.

Sint Lucas
Samen met de vakopleiding Sint Lucas in Boxtel is voor de herdecoratie een team schilders samengesteld.
De school, die eerder o.a. heeft meegewerkt aan herdecoratie van het Rijksmuseum in Amsterdam, restaureert ook het altaar en andere objecten. Daarbij worden een antiek beeld van de Heilige Barbara opnieuw gepolychromeerd en delen van het altaar weer verguld. Het Restauratie Atelier Limburg (SRAL) is doende met de opknapbeurt van een antieke processiemadonna voor op het altaar.

Adviezen
Het SRAL en interieurspecialisten van de Monumentenwacht hebben voor de aanpak van de huiskapel van Kasteel Arcen vooronderzoek gedaan en adviezen gegeven. De restauratie zelf is met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds afdeling Limburg gefinancierd.