Ga naar de inhoud

Kasteel legt middeleeuwse brouwkelder bloot

Ruim 40 jaar geleden opende Ammersoyen zijn deuren als kasteelmuseum na een zestien jaar durende restauratie door het Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK).

Het kasteel in Ammerzoden (Bommelerwaard) met vier hoektorens vertelt over de middeleeuwen, van de ontelbare scherven die in de gedempte gracht zijn gevonden tot de roemrijke periode van de hertogen van Gelre.

Maar dat verhaal kan spannender worden gepresenteerd, vindt de GLK. Tot dusver was dat slechts beperkt mogelijk. Veel ruimtes waren voorheen in gebruik als gemeentehuis of door een cateraar. Plan is die ruimtes geleidelijk aan open te stellen en te vullen met ‘meeslepende presentaties’.

Bierkruikjes

Belangrijke eerste stap is volgens het Geldersch Landschap en Kasteelen het zichtbaar én beleefbaar maken van de eeuwenoude brouwkelder. Die bevindt zich nog onder de keldervloer.

Resten van de authentieke middeleeuwse brouwoven, ontdekt tijdens de grote restauratie in de jaren 70, liggen sinds 1975 verstopt. Van de overblijfselen zijn foto’s gemaakt, voordat de brouwoven zorgvuldig werd toegedekt.

Manager Annette Zeelenberg van Ammersoyen noemt het naar boven halen ervan ‘echt uniek’. “Ooit bezocht ik het kasteel en verloor mijn hart. De vier torens en de slotgracht eromheen: prachtig. Ik kreeg een rondleiding en werkte er zelf al gauw een middag in de week als gids. Heerlijk om bezoekers te vertellen over de geschiedenis. Het is een van de best bewaarde kastelen van Nederland”.

Droom

Droom van Zeelenberg is van Ammersoyen een volwaardig kasteelmuseum te maken en het gebouw en zijn verhalen te ontsluiten voor publiek.

De ontdekking dat in de kelders ooit een bierbrouwerij werd gerund is uitzonderlijk. Verstopt onder keramische tegels en in een ruimte die vanaf de jaren 70 was ingericht als keuken. Bij het zien van de zwart-wit foto’s die zijn gemaakt voordat de brouwoven werd toegedekt, was duidelijk hoe bijzonder dit is.

Zodra de publiekspresentatie klaar is, heeft de bezoeker volgens Zeelenberg het gevoel te vertoeven in een middeleeuwse bierbrouwerij. Er staan biertonnen en er liggen gereedschappen. “Je ruikt de kruiden die werden gebruikt bij het brouwen”.

Masterplan

De opgraving van de brouwoven en de publiekspresentatie zijn onderdeel van een masterplan voor Ammersoyen, waar de grootste archeologische collectie ooit bij een kasteel in Nederland is opgegraven.

In de gracht zijn bierkruiken en -pullen gevonden. Dus ook de archeologie wordt bij de presentatie betrokken. “Met de uitvoering van het masterplan kunnen bezoekers in de nabije toekomst een onvergetelijke ervaring genieten”, aldus Zeelenberg. “Het wordt een ontdekkingstocht in de middeleeuwen van de eerste orde”.

Financiële steun nodig

Binnenkort hoopt het GLK te beginnen met de opgraving van de brouwoven. Een spannend moment, want wat gaan de archeologen vinden?

Een giftenactie onder donateurs van de organisatie moet het mogelijk maken nog dit jaar de spade (voorzichtig) in de grond te steken en de brouwoven zorgvuldig bloot te leggen als belangrijk onderdeel van de publiekspresentatie. Ook wordt naar (financiële) samenwerking gezocht met partners en bedrijven in de omgeving om de plannen mogelijk te maken. Zie ook glk.nl/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.