Ga naar de inhoud

Kerk Nieuwolda naar SOGK

De Protestantse Gemeente De Dollert draagt op vrijdag 11 september de kerk in het dorp Nieuwolda over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Inclusief de nieuwe verwerving heeft de SOGK dan 94 kerken, twee synagogen, 57 kerkhoven/begraafplaatsen en negen (vrijstaande) torens in bezit.

De overdracht van de kerk in Nieuwolda was oorspronkelijk gepland in april, maar moest in verband met de uitbraak van het coronavirus COVID-19 uitgesteld worden. Om de sedertdien van overheidswege uitgevaardigde maatregelen te volgen heeft de plechtigheid straks in aangepaste (besloten) vorm plaats.

Nalatenschap kruidenier

De bouw van het godshuis in 1718 is bekostigd uit de nalatenschap van Tymen Harmens, een plaatselijke kruidenier. Hij liet de dorpsgemeenschap ruim 4.000 gulden na. Van dat bedrag zijn een eenvoudige zaalkerk en een forse toren opgetrokken.

De toren staat los van de kerk, maar is er met een smalle passage mee verbonden. In het kerkgebouw is de originele achttiende-eeuwse inventaris nog vrijwel compleet met als bijzonder onderdeel de preekstoel uit 1718: een gezamenlijk product van Allert Meijer en Jan de Rijk.

Halverwege de 16e eeuw kreeg het huidige Nieuwolda vorm. Eerst als nederzetting van Midwolda, daarna als zelfstandig dorp. In 1718 is de eenbeukige kerk gesticht en in 1765 werd aan de westzijde van het gebouw een vrijstaande toren neergezet.

Orgel

Het orgel in het kerkgebouw draagt het stempel van Johann Friedrich Wenthin, orgelbouwer uit Oost-Friesland. De zwarte kas met zilvergrijze biezen is in rococo stijl vervaardigd met classicistische vazen op het front. De laatste restauratie vond plaats in 2001 door de Firma Mense Ruiter.

Het instrument telt 19 registers (11 op het hoofdwerk, 8 op het bovenwerk) en heeft een aangehangen pedaal.

Plaatselijke commissie

De Protestantse Gemeente De Dollert gebruikt de kerk in Nieuwolda hoofdzakelijk voor zondagse diensten, eens per maand. Zij blijft dat doen.

Vanaf de overdracht gaat een plaatselijke commissie, louter bestaand uit vrijwilligers uit het dorp, aan de slag met de toekomstige invulling van het gebouw. Tijdens een informatiebijeenkomst in maart 2020 heeft zich daartoe al een aantal mensen aangemeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.