Ga naar de inhoud

Kerk Kolham naar SOGK

De Protestantse Gemeente Slochteren draagt op vrijdag 20 november de kerk, het Verenigingsgebouw en een deel van het kerkterrein te Kolham over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Na de officiële handeling heeft de stichting 96 kerken, twee synagogen, 57 kerkhoven/begraafplaatsen en negen (vrijstaande) torens in bezit. Evenals twee eerdere overdrachten van kerken aan de SOGK dit jaar, heeft ook deze plechtigheid in aangepaste (besloten) vorm plaats. Dit vanwege de coronamaatregelen.

De Protestantse Gemeente Slochteren huurt de kerk volgens afspraak na de overdracht voor twee jaar terug van de stichting. Nadien gaat een plaatselijke commissie aan de slag in en met de kerk.

Profiel kerk

Het  witgepleisterde gebouw met donkerrode dakruiter staat midden in het dorp Kolham. Boven de donkerrode ingangsdeur prijkt het wapen van de provincie Groningen met daaronder het jaartal 1641.

Het interieur heeft geen blauwgroene, maar een donkerrood gekleurde houten zoldering; bijzonder voor een Groninger kerk. Ook de buitenkant kent uitgesproken rode elementen: het pannendak en het torentje van de dakruiter. Samen met de witte pleisterlaag oogt het kerkgebouw opvallend fris. Een preekstoel dateert van 1641.De rest van het interieur is aanmerkelijk jonger.

Orgel

Het orgel is in 1912 gebouwd door Martin Vermeulen, die daartoe gebruik maakte van pijpwerk uit de 18e- en 19e eeuw. In 1971/1975 is het instrument gerestaureerd door Mense Ruiter Orgelmakers en vervolgens in 1998/1999 door Van der Putten & Veger. De dispositie is toentertijd uitgebreid met een Cornet III in de discant.

Het orgel heeft één manuaal met negen stemmen en een aangehangen pedaal. In de kerk staat ook een kistorgel, in 1987 gebouwd door Pels & van Leeuwen.

Afwijkende keuzes

Bij diverse (historische) vernieuwingen, verbouwingen en restauratiefasen zijn door de jaren heen afwijkende keuzes gemaakt, anders dan men gewend is bij historische Groninger kerken. Dat blijkt uit detailleringen, afwerkingsmaterialen vooral in het kleurgebruik, zowel binnen als buiten.

Een en ander geeft het gebouw volgens de SOGK een nogal exotische uitstraling. Exterieur zowel als interieur maken een bijna huiselijke indruk. Vanwege restauratie, het in de loop van de tijd verwijderen van een deel van het vaste meubilair, gebruiksaanpassingen en de relatief kleine afmetingen is het kerkgebouw in Kolham goed en flexibel bruikbaar.

“Alles bij elkaar zijn er mogelijkheden voor breed maatschappelijk gebruik, zeker in samenhang met het naastliggende verenigingsgebouw De Rank”, aldus de stichting.

Foto’s: Exterieur van de kerk in Kolham (foto Duncan Wijting).

1 reactie op “Kerk Kolham naar SOGK”

  1. Voor mij boeiend bericht. Mijn vader was van 1961 – augustus 1965 voorganger (hulpprediker) van de Hervormde gemeente van Kolham. Ik woonde toen nog thuis en ging in Sappemeer naar school. Wij woonden in de pastorie naast de kerk, met de grote bosachtige tuin. Mijn vader is in 1984 overleden, mijn moeder leeft nog. Drie weken geleden hebben we haar 100e verjaardag gevierd en daarbij uiteraard ook herinneringen aan Kolham opgehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.